Албански премијер трговао оружјем

БЕОГРАД – Актуелни албански премијер Сали Бериша био је један од главних трговаца оружјем у врИјеме оружаних сукоба на Косову, пише данас Политика. Беришино име као трговца оружјем спомињу четворица косовских Албанаца чија свједочења су саставни дио документације Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима. У предмету "33-08" Тужилаштва за ратне злочине […]

понедељак, децембар 27, 2010 / 10:48

БЕОГРАД – Актуелни албански премијер Сали Бериша био је један од главних трговаца оружјем у врИјеме оружаних сукоба на Косову, пише данас Политика.

Беришино име као трговца оружјем спомињу четворица косовских Албанаца чија свједочења су саставни дио документације Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима.

У предмету "33-08" Тужилаштва за ратне злочине Србије каже се да се центар за куповину наоружања налазио у Беришиној кући у селу Прифч код Тропоје, на сјеверу Албаније.

Прво свједочење о Бериши са конкретним подацима дао је Албанац из околине Ђаковице, а друго Албанац из Дечана. Обојица су били у групи ОВК под руководством бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Трећи свједок је Албанац из Призрена, који је дуго радио у Њемачкој, а 1998. се вратио да би се придружио ОВК. Четврти свједок је Албанац из села Глођане, општина Дечани.

Сви су детаљним исказима потврдили да су по оружје одлазили у Беришину кућу у Прифчу. Повратник из Њемачке је, на примјер, испричао да је морао чекати на оружје, јер је у том тренутку тамо било "најмање 200 припадника ОВК", који су га чекали.

Четврти свједок, пак, испричао је да је у Беришиној кући, осим лаког пјешадијског наоружања с муницијом, набављано и теже наоружање – минобацачи, бестрзајни топови, ручни бацачи, тешки митраљези.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *