Албански политички замах у Македонији

Озбиљно пољуљана владајућа коалиција у Македонији због одужених несугласица двеју главних странака – ВМРО-ДПМНЕ, лидера и премијера Николе Груевског и Демократске уније интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија, на провјери је у грубом парламентарном „обрачуну“ на основама ратних постулата. Истрајавање ВМРО-ДПМНЕ у парламенту на закону о бенефицијама за припаднике регуларних војно-полицијских снага владе који су се ратне […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 18:49

Озбиљно пољуљана владајућа коалиција у Македонији због одужених несугласица двеју главних странака – ВМРО-ДПМНЕ, лидера и премијера Николе Груевског и Демократске уније интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија, на провјери је у грубом парламентарном „обрачуну“ на основама ратних постулата.

Истрајавање ВМРО-ДПМНЕ у парламенту на закону о бенефицијама за припаднике регуларних војно-полицијских снага владе који су се ратне 2001. борили против побуњених Албанаца у групацијама ОНА, односно „јужног крила ослободилачке војске Косова“ – (ОВК), наишло је на свеопшту блокаду посланика албанских странака. Дакле, укључујући и владајућу ДУИ и опозициону Демократску партију Албанаца (ДПА) Мендуха Тачија.

Коодинатор посланичког клуба ДУИ Талат Џафери је маратонским излагањима доказивао да је предложени закон о македонским браниоцима – „и неуставан и антиалбански“, јер не предвиђа одговарајуће бенефиције за герилце ОНА.

Све се то догађа усред врло деликатне политичке ситуације, у којој владајућа коалиција функционише са отвореним јазом и поделама и то док је Груевски, без представника ДУИ, у САД и Канади на турнији за привлачење потенцијалних инвеститора.

Затражено је и од шефа државе Ђорђа Иванова да сугерише повлачење предложеног закона, а то је битно и за испуњење одредби Оквирног споразума о миру под снажним притисцима Запада, закљученог по окончању ратних сукоба 2001. године.

Преименовања

Албански стратешки замах добија импулс и масовним преименовањем образовних установа по заслужним Албанцима од којих су неки и припадници терористичких групација ОВК, попут Адема Јашарија. Незаконито су преименоване школе „Рајко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Јане Сандански“ и „Никола Вапцаров“ у „Исмаил Ћемали“, „Хасан Приштина“ „Јашар-бег“, „Имри Елези“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *