Алан Родер: Русија се не може потпуно повући из Сирије

Руске снаге оствариле су циљеве у Сирији и окренуле ток рата против глобалног тероризма, али се поставља питање шта би Москва даље могла да уради, изјавио је француски аналитичар Алан Родер. Важно је да се још једном нагласи да предсједник Руске Федерације није објавио потпуно повлачење руских снага из Сирије, преноси "Спутњик". Путин је истакао […]

недеља, мај 8, 2016 / 10:07

Руске снаге оствариле су циљеве у Сирији и окренуле ток рата против глобалног тероризма, али се поставља питање шта би Москва даље могла да уради, изјавио је француски аналитичар Алан Родер.

Важно је да се још једном нагласи да предсједник Руске Федерације није објавио потпуно повлачење руских снага из Сирије, преноси "Спутњик".

Путин је истакао да ће Русија повући "највећи дио својих снага" распоређених у Сирији.

Прије свега, овај потез био је политички гест, истакао је Родер.

Русија је послала јасан сигнал сиријском предсједнику Башару ал Асаду да криза треба да се ријеши за преговарачким столом.

Москва и Вашингтон залажу се за мир "преко транзиције", али не желе да екстремисти дођу на власт.

Истовремено, Москва не може оставити Дамаск без војне помоћи, истакао је Родер и додао да би потпуно повлачење представљало политички пораз и поткопавање свих борбених достигнућа.

Осим тога, француски аналитичар је похвалио улогу руске војске у сиријској кризи, рекавши да је "Путин дјеловао беспријекорно". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *