Aко тзв. Суд БиХ не пропадне од срамоте: Почиње суђење новинарима Елте

Суд БиХ заказао је за данас почетак суђења предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско–романијске регије Милану Мандићу и новинарима ТВ „Елта“, које оптужница терети за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

среда, мај 18, 2016 / 08:48

Суд БиХ заказао је за данас почетак суђења предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско–романијске регије Милану Мандићу и новинарима ТВ „Елта“, које оптужница терети за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Кривичну пријаву против Мандића и ТВ "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због његове изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић које представљају удружења жена из Сребренице, између осталог, рекао да ће њихове "говоре стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.

Према оптужници, Мандић је на тај начин свјесно код Субашићеве и Мехмедовићеве, изазвао додатну бол, те јавно распиривао националну и вјерску мржњу и нетрпељивост међу конститутивним народима у БиХ.

Оптужени су 22. априла пред Судом БиХ негирали кривицу. Мандић је по окончању рочишта рекао новинарима да се не осјећа кривим за оно што је говорио, ако се узме у обзир "шта су други причали, а посебно изјава која се понавља десетак година да су 70 одсто Срба кољачи".

Бранилац новинара ТВ "Елта" Владо Адамовић потврдио је да у овом предмету не постоји кривично дјело, што ће и доказивати током судског поступка.

Он је рекао да у БиХ има доста телевизија на којима се свашта говорило, а нико није оптуживан, те да не види разлог зашто би ТВ "Елта" била процесуирана, посебно за овакво дјело. Адамовић сматра да је праг толеранције према "Елти" очигледно био другачији у односу на друге телевизије.

Он је истакао да држава не треба да спречава рад новинара, већ да га подржава.

"Ако држава кроз кривични прогон покушава санкционисати новинара, онда је то погрешан став. С друге стране, новинари који пређу границу, не могу очекивати да због тога не буду санкционисани. Ако се ради по закону, кодексима и професионално, онда никаквог неспоразума између Суда и тужилаштва са једне и новинара са друге стране, не би требало бити", рекао је Адамовић.

Почетак суђења заказан је у 14.00 часова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *