Ако се не смакне свијет производимо електро-аутомобиле

Директор Привредног друштва „Никола Тесла“ Драган Вучетић изјавио је данас у Бањој Луци да ће производња нулте серије електричног аутомобила почети у наредној години. Вучетић је рекао новинарима на презентацији електромобила да је потписан уговор са њемачким власником електричног аутомобила, као и да су већ познати купци, њемачке поште. Он је навео да се аутомобил […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 16:06

Директор Привредног друштва „Никола Тесла“ Драган Вучетић изјавио је данас у Бањој Луци да ће производња нулте серије електричног аутомобила почети у наредној години.

Вучетић је рекао новинарима на презентацији електромобила да је потписан уговор са њемачким власником електричног аутомобила, као и да су већ познати купци, њемачке поште.

Он је навео да се аутомобил састоји од двије хиљаде различитих компоненти и да предузеће "Никола Тесла" улази у процедуру избора стратешких партнера за производњу и монтажу тих различитих компоненти.

"Уговором је предвиђено да ћемо, ако се задовоље критеријуми који се односе на квалитет, квантитет и рокове у нултој серији, одмах добити серијску производњу тог аутомобила код нас“, рекао је Вучетић, додајући да ако све то буде испуњено и буде продато више од хиљаду комада, онда се тај ауто може продавати под властитим брендом.

Овај електромобил је представљен у јулу у Бањалуци у кругу Административног центра Владе Републике Српске.

Вучетић је, говорећи о пројекту "Мапа пута развоја текстилне индустрије Републике Српске", навео да је велика шанса за домаћу текстилну индустрију то што Њемачка исказује велику потребу за производним капацитетима са око милион радних мјеста.

"Због еколошких и неких других разлога Њемачка враћа тих милион радних мјеста из Кине на подручја источне Европе, бивше Југославије и сјеверне Африке", навео је Вучетић и додао да Српска може реално омогућити запошљавање до 10 хиљада радника.

Он је навео да треба ићи корак по корак и да би се у првом кораку реализовао капацитет од двије хиљаде радних мјеста, на подручју Требиња, Билеће, Берковића, Невесиња и Гацка.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић нагласио је да капацитети намјенске и металске индустрије Српске имају могућности за производњу и монтажу дијелова електромобила, док је за други прјекат рекао да је шанса за текстилну индустрију Српске.

Он је подсјетио да је Влада Срспке у октобру, цијенећи стратешки интерес о потреби развоја и примјене модерних технологија у предузећима, основала привредно друштво "Никола Тесла" у 100 одстотном власништву Републике које ће се бавити производњом, примијењеним истраживањем и експерименталним развојем.

Ковачевић је навео да је циљ оснивања тог предузећа повећање обима производње предузећа у Српској и јачање извоза уговарањем послова са страним купцима и домаћим произвођачима.0 КОМЕНТАРА

 1. 2000 radnih mjesta za pocetak?Aj da vidimo i to cudo…
  Dje treba aplicirati za job?
  Ako nije….patka….ili patak…po obicaju….
  Al ovo mi je nekako…
  …ако се задовоље критеријуми
  …ако све то буде испуњено
  …и буде продато више од хиљаду комада

  Puno nesto “ako“ i “bude“ i jope “ako“:P

 2. Влада оснива привредно друштво у 100 постотном власништву, које би се требало бавити електро и намјенском производњом, а са друге стране довршава уништење Чајавеца и на локацији Чајавеца, тј. у зградама Чајавеца допушта изградњу „Конзума“…
  Људи, овдје нешто не штима… Неко лаже или пере неке паре….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *