Ако буде по плану: Стиже кинеска салата из свемира

Кинески астронаути припремају се за узгајање поврћа на Марсу и Мјесецу послије успјешних прелиминарних тестова у Пекингу, пренијели су државни медији.

уторак, децембар 4, 2012 / 09:25

Четири врсте поврћа узгојене су у „еколошком систему за одржавање живота“, односно кабини запремине 300 кубних метара која ће омогућити астронаутима да производе кисеоник, воду и храну док су на свемирским мисијама.

Очекује се да ће систем који се ослања на биљке и алге „бити кориштен у ванземаљским базама на Мјесецу или Марсу“, пренијела је агенција Синхуа.

„Кинески астронаути могу да добију свјеже поврће и залихе кисеоника, захваљујући баштованству у ванземаљским базама у будућности“, додаје се у извјештају и напомиње да је ово први овакав експеримент у Кини.

Кина је објавила да ће послати први истраживачки свемирски брод на Мјесец сљедеће године у оквиру амбициозног свемирског програма који обухвата дугорочни план о слању људи на Земљин сателит.

Азијска суперсила појачава своје свемирске активности са људском посадом у вријеме када су САД угасиле неке своје програме, као што летови свемирских шатлова.

Кина није прецизирала када намјерава да пошаље људску посаду на Мјесец, што је посљедњи пут успјело Америци 1972. године.

Први кинески астронаут Јанг Ливеј изјавио је прошлог мјесеца да би кинески астронаути могли да покрену одбор владајуће Комунистичке партије у свемиру.

„Ако оснујемо страначки одбор у свемиру, он ће бити највиши своје врсте у свијету“, рекао је Јанг. Овај астронаут облетио је Земљу у свемирском броду „Шенжу 5“ 2003. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *