Акцизе напуниле касу за 690 милиона

За двије и по године примјене Закона о акцизама, који се односи на дуван и дуванске производе, остварен је ефекат од 807 милиона КМ, од чега 690 милиона КМ чине приходи на акцизе, а остатак ПДВ, подаци су Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ. У билтену, који је сачинило Одјељење за макроекономску анализу УИО БиХ, […]

петак, јун 29, 2012 / 10:56

За двије и по године примјене Закона о акцизама, који се односи на дуван и дуванске производе, остварен је ефекат од 807 милиона КМ, од чега 690 милиона КМ чине приходи на акцизе, а остатак ПДВ, подаци су Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

У билтену, који је сачинило Одјељење за макроекономску анализу УИО БиХ, наводи се да је истовремено вриједност цигарета стављених у промет повећана за 31 одсто.

Од 2008. до 2011. године количина цигарета мјерена бројем акцизних маркица смањена је за 14 одсто, док је просјечна пондерисана малопродајна цијена повећана за 57 одсто, а приходи од акциза су скоро удвостручени.

Четврто по реду повећање посебне акцизе донијело је очекивани пораст просјечне пондерисане малопродајне цијене од 11,7 одсто и истовремено пораст повучених акцизних маркица од 2,9 одсто.

Текућа наплата прихода од акциза у два мјесеца ове године, уз наплату разлике акциза у јануару, донијела је раст прихода од акциза на цигарете од 24 одсто, с тим да је раст прихода на домаће цигарете био чак 41 одсто у односу на исти период прошле године.

Март, април и мај су донијели осцилације, тако да је у марту дошло до значајног смањења наплаћених прихода од 17 одсто, да би у априлу дошло до раста прихода од 44 одсто, а у мају је раст износио свега 2,8 одсто.

С обзиром на планирани темпо повећања посебне акцизе од 0,15 КМ по кутији цигарета годишње, у БиХ се очекује успоравање раста просјечне малолопродајне цијене до 2015. године.

Дугорочније прогнозе прихода од акциза на цигарете зависе од опредјељења Управног одбора УИО за наставак хармонизације укупне акцизе на цигарете у БиХ са новим минималним стандардима ЕУ,што би омогућило да то буде достигнуто до 2020. године.

ЕУ је, у вријеме кад је у БиХ усвојен Закон о акцизама, имала прописано минимално акцизно оптерећење од 2,50 КМ по паклици, али је ЕУ, у међувремену, значајно повећала укупно минимално акцизно оптерећење на 90 евра за 1.000 цигарета, а које ће ступити на снагу почетком 2014. године. Према процјенама, укупно минимално законско акцизно оптерећење цигарета од 2,52 КМ требало би бити достигнуто 2015.године.

Имајући у виду чињеницу да се европска пореска политика у све већој мјери ослања на такозване „зелене порезе“ могу се очекивати нова повећања акцизног оптерећења цигарета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *