Ajфелов торањ ће сам производити своју струју

Ајфелов торањ еколошки се освјешћава и ускоро ће производити дио енергије која му је потребна за рад помоћу уређаја на снагу вјетра и соларних панела, објавила је компанија која управља симболом француске пријестонице. – На првом спрату, који је најпространији, у јеку су радови на обнови како би торањ постао што доступнији, привлачнији и еколошкији, […]

четвртак, август 2, 2012 / 19:15

Ајфелов торањ еколошки се освјешћава и ускоро ће производити дио енергије која му је потребна за рад помоћу уређаја на снагу вјетра и соларних панела, објавила је компанија која управља симболом француске пријестонице.

– На првом спрату, који је најпространији, у јеку су радови на обнови како би торањ постао што доступнији, привлачнији и еколошкији, објаснио је предсједник СНТЕ-а Жан-Бернард Брос.

На висини од 57 метара први спрат је досад био најслабије посјећен спрат торња, што би се могло промијенити захваљујући прозирном поду кроз који ће се видјети удаљено тло, а омеђиваће га четири стуба торња.

Радови предвиђају и мале уређаје за производњу енергије на вјетар, соларне панеле, те уређаје за скупљање кишнице. Циљ је побољшати енергетске перформансе торња за 30 посто. За слабо покретне торањ ће бити доступнији, а предвиђа се и отварање конгресне дворане на том спрату и обнова музеја и ресторана.

Радови би требали бити завршени крајем 2013. године и стајаће 25 милиона евра, које у потпуности финансира СНТЕ.

Ајфелов торањ, саграђен за Свјетску изложбу у Паризу 1889. године, један је од најпосјећенијих споменика на свијету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *