Ахмадинеџад издао ислам, јер је загрлио Чавесову мајку

Предсjедник Ирана Махмуд Ахмадинеџад оптужен је да је „издао ислам”, пошто је објављена фотографија на којој је приказан у загрљају са мајком покојног предсједника Венецуеле Уга Чавеса, на његовој сахрани у Каракасу. Противници Ахмадинеџада у Ирану бијесно су реаговали после објављивања његове фотографије, на којој грли Чавесову мајку Елену Фриас се Чавес (78), изјављујући јој […]

недеља, март 10, 2013 / 20:47

Предсjедник Ирана Махмуд Ахмадинеџад оптужен је да је „издао ислам”, пошто је објављена фотографија на којој је приказан у загрљају са мајком покојног предсједника Венецуеле Уга Чавеса, на његовој сахрани у Каракасу.

Противници Ахмадинеџада у Ирану бијесно су реаговали после објављивања његове фотографије, на којој грли Чавесову мајку Елену Фриас се Чавес (78), изјављујући јој саучешће на сахрани на којој је, такође, пољубио ковчег с тијелом Уга Чавеса.

Вјерски конзервативци сматрају да је Ахмадинеџад овим поступцима нарушио иранско религијско достојанство и починио „харам” – потез који описује религијски забрањени чин према исламским правилима, објавио је „Телеграф”.

Мохамед Таги Рахбар, званичник у власти у другом по величини иранском граду Исхафану, рекао је за новинску агенцију Мехр да је Ахмадинеџад „изгубио контролу”.

„Руковање са особама које не припадају породици тога што се рукује, под било каквим околностима, било са младима или старима, није дозвољено. Грљење или показивање осјећања није примјерено достојанству предсједника једне државе као што је Исламска Република Иран”, додао је Рахбар.

Мухамед Дехган, члан иранског парламента – Маџлиса, рекао је да овај догађај показује праву природу „девијантне струје”, што је израз којим савезници иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија описују Ахмадинеџада и његове присталице.

Конзервативци, лојални Хамнеију, оптужују Ахмадинеџадову владу да покушава да ослаби иранске исламске принципе.

Они су оптужили предсједника и да намјерава да постави на власт једног од својих најближих сарадника, пошто му овог љета истекне мандат.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *