Агенција за аграрна плаћања: Пробили буџет, плаћају кредит Фармланду

И поред буџетом одобрених око 80 милиона КМ, Агенција за аграрна плаћања РС прошле године кредитно се задужила 15,3 милиона КМ како би исплатила заостале субвенције из 2013. године. Ово се, између осталог, наводи у извјештају Главне службе за ревизију, која је Агенцији за аграрна плаћања дала негативно мишљење и то због задуживања од 15,3 […]

петак, април 17, 2015 / 13:14

И поред буџетом одобрених око 80 милиона КМ, Агенција за аграрна плаћања РС прошле године кредитно се задужила 15,3 милиона КМ како би исплатила заостале субвенције из 2013. године.

Ово се, између осталог, наводи у извјештају Главне службе за ревизију, која је Агенцији за аграрна плаћања дала негативно мишљење и то због задуживања од 15,3 милиона КМ, што није у скалду са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама РС. Ревизорима је било спорно и то што Агенција није на исти начин третирала кориснике приликом измирења дуга и није на вријеме рјешавала захтјеве за поједине новчане подстицаје.

Што се тиче дуга, Агенција је прошле године код три комерцијалне банке узела кредит од 15,3 милиона КМ, а само на основу камата вратила је преко 1,1 милион КМ.

"На дан 28. фебруар 2015. године неизмирене обавезе по основу субвенција за подстицај развоја пољопривреде и села из 2014. године износиле су 21,9 милиона КМ", наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су скренули пажњу и на то да се поједине исплате подстицаја врше на начин да се уступају потраживања, односно да корисник сам себи обезбиједи средства, а да их враћа онда када држава њему измири обавезе.

"На тај начин умањује се ефикасност управљања јавним средствима која су планирана за подстицаје", пише у ревизорском извјештају.

Закључно са 2014. годином, Агенција за аграрна плаћања имала је обавезе у износу од 27,3 милиона КМ, од чега се на дуговања за подстицаје односи 26,7 милиона КМ.

Плаћају кредит Фармланду, по инструкцији министарства финансија

У ревизорском извјештају скреће се пажња и на тзв. остале краткорочне обавезе Агенције које су исказане у износу од 459.099 КМ, а које се односе се на обавезе по основу закључених уговора о цесији између корисника подстицајних  средстава премије за млијеко за мјесеце октобар,  новембар и децембар 2014. предузећа Фармланд Нова Топола, UniCredit bank a.d. Бања Лука и Агенције за аграрна плаћања. Ревизори упозоравају да стварање обавеза по овом основу није у складу са чланом 4. Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, јер се цесијом отплаћује дуг  предузећа Фармланд Нова Топола према UniCredit bank a.d. Бања Лука, а не исплата премије за млијеко за мјесеце октобар, новембар и децембар 2014.

Наведена обавеза укњижена је на  основу Инструкције Министарства финансија Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. А нашој студентској организацији остали дужни 5 хиљада марака на које смо остварили право.

  Толико о праведном пословању и одрживости!

 2. Кад једном неко непристрасно изврши ревизју пословања тог Фармаленда, то ће бити да се прича и приповједа.

 3. Па ако ме будеш читао мало пажљивије видјећеш да у мојим коментарима нема тога, реално вагам и добро и лоше и према томе се на себи својствен начин опходим.

  Лазаревић је човјек и став за себе, ми сарађујемо имамо исте принципе када су у питању природни ресурси, пољопривреда (што је негдје моја струка), производња коју обухвата та базална привредна грана свих економија свијета.
  Ти некад рече да ниси Вукан, него млади свршени криминолог који нема посла. Желим ти да се што прије докажеш на тржишту рада и запослиш у својој струци.

  Поздрав!

 4. Ова криминална власт је изградила криминални систем и такав систем не познаје тржиште рада нити институцију конкурса и без партијске књижице млади људи немају никакве шансе да се запосле. Прошао сам у претходне 2 године 15-ак конкурса и знам како ствари финкционишу.

  Хвала теби на жељама, али треба бити реалан, никада се у струци запослити нећу!

  Сада ти мени реално извагај и реци шта је ова власт урадила добро, осим “одбране српства“ коју мени не требају просипати?!

 5. Немам ти ја шта одговарати, постоје мјерљиви параметри, као што су:

  1. Незапосленост
  2. БДП
  3. Задуженост
  4. Квалитет високог образовања
  5. Купоивна моћ
  .
  .
  .
  .
  И да ти не набрајам више, кад се то све извага види се како и на који начин се управља и јавним новцем, институцијама, бузетима и слично.

  А одбрана државности је неопходна, ако уопште мислимо да живимо слободно, богато и здраво. Јуче сам написао један коментар у коме кажем да нам је та државност узалудна ако не опстанемо економски.

 6. Да ли је макар једна ставка од овога што набрајаш позитивна?

  Ако немамо посла, ако нема производње уколико смо у дуговима, ако се дипломе купују на сваком ћошку, ако не можемо да купимо ни основне ствари за преживљавање…. ШТА ЋЕ НАМ ДРЖАВА? Ту се слажемо.

 7. криминолог,

  да си ти незапослен и неутралан не би нападао једине који имају став, нуде рјешења и одређују се на основу догађаја, некад негативно, некад позитивно, овиси о чему се ради.

  Видјело се синоћ колико си неутралан??????????

 8. криминолог,

  да си ти незапослен и неутралан не би нападао једине који имају став, нуде рјешења и одређују се на основу догађаја, некад негативно, некад позитивно, овиси о чему се ради.

  Видјело се синоћ колико си неутралан??????????

 9. @ ribar, 18.04.2015. 14:29:41

  Можеш да цвилиш али нећеш сазнати ко сам, а и да сазнаш ништа ти неће значити. Једноставно разлажем твоје идеје и ставове на просте факторе и немаш другу причу него да ме нападаш и поистовјећујеш са Вукановићем.

  Изволи напиши шта је то позитивно од фактора које је набројао овај твој “ученик“ и реци ми да гријешим у било чему што сам претходно написао?!

  Узми штап и на пецање, не заборави црвену мајицу обући!

 10. @ AGRONOM, 18.04.2015. 15:42:49

  Не жале ни једни ни други никога то ти потписујем, брига њих за тебе, за мене и за све младе људе…

  Него не рече ми има ли и један сегмент/фактор који си претходно набројао да је позитиван у Републици Српској?

 11. SVI znaju da koliko sam osjetljiv na slabe.
  Svi znaju da samo ProplakCeZora moze da obezbijedi zaposlenu i cistu Srpsku, svaka cast na mudrom i drzavnickom potezu Zmaju Od Parova. Nepozvan sam otisao u Parove da mu se ponudim i nadjem pri papku.
  Kad dodje ProplakaceZora na vlast, zazelenjece se polja, livade i njive pirikom i ambrozijom… farmalendi ce biti proslost.
  pozdrav!

 12. ТИ си криминолог, направи неко независно истраживање, подкријепи аргументима и пласирај на Фронтал. Па ћемо се сви укључити у конструктивну расправу.

 13. @ AGRONOM, 18.04.2015. 18:10:48

  Пази сине, када расправљаш о нечему, посебно ако таксативно наводиш ствари на основу којих расуђујеш, онда мораш бити упознат макар оквирно о чему се ради.
  Помену ти овдје да судиш према мјерљивим параметрима:

  “1. Незапосленост
  2. БДП
  3. Задуженост
  4. Квалитет високог образовања
  5. Купоивна моћ
  .
  .
  .“

  Ја теби не тражих да истражујеш нити један параметар понаособ, него да на основу своје перцепције кажеш да ли је иједан од ових параметара позитиван.

  Када је у питању мој истраживачки рад, фокусиран сам на један јако шкакљив вид криминалитета чијег се озбиљног и одговорног истраживања сви плаше. Може се повезати са свим овим параметрима, па си ми дао добру идеју за неки од мојих будућих радова.

  Дакле, као грађанин одговори ми да ли има иједна позитивна ствар коју је урадила ова власт, да ли је иједан претходно побројани параметар на задовољавајућем нивоу?

 14. Брло добро сам упознат о свему.

  Рекао сам што сам имао и што сам мислио рећи, а ти си очигледно јако исфрустриран, па покушаваш глумити неког иследника.

  Нема потребе више да улазимо у расправу!

 15. Битно је да ти имаш појма, САВЈЕТНИЧЕ.

  Али либо ме рацку, тренутно сам за рачунаром па ти овако ажурно одговарам, иначе ја нисам плаћен да бечим очи 24 сата и шкевћем за одређене таборе!

 16. Као човјек из економске струке, са седамнаест година радног искуства у реалном сектору могу са сигурношћу да тврдим да су сви поменути индикатори у катастрофалном стању, али да их власт различитим манипупулацијама и рачунским гимнастикама екстремног типа, покушава шминкати. Нема ту људи од шминке ништа, ту ће бити неопходна хирургија и то најинвазивнијим методама.

 17. @ AGRONOM, 18.04.2015. 19:54:21

  Срећа па у мом рјечнику не постоје псовке, неко ко је простак попут тебе имао би шта да ти одговори на ово “САВЈЕТНИЧЕ“.

  Ти си један типичан побачај накарадног образовног система јер да то ниси лијепо и конструктивно би одговорио на питања која си сам покренуо, нико те није тјерао да помињеш: незапосленост, БДП, задуженост, квалитет високог образовања, куповну моћ,… ако о њима не можеш дати неки осврт.

  П.С. За лијекове ми требало ако ми је ико икада платио!

 18. Никад нисам употријебио псовку или неку погрдну ријеч овде. Твој проблем је што покушаваш свој резон да наметнеш и мени, те да ми то буде начин размишљања. Опет понављам, врло добро знам шта није добро, а шта је добро. Гдје су неопходне промјене, а гдје тренутно ни за живу главу не треба дозволити промјене.

  Кад то схватиш, онда можеш са мном коректно да пишеш. До тада, ти ћеш остати „острашћени“ млади, можда изманипулисани човјек. Размисли мало о овоме, не мислим да ћеш било шта промијенити у свом приступу, али ето, размисли!

 19. AGRONOM, 19.04.2015. 14:42:08

  По мени је ово одраз твога простаклука, а ти га дефиниши како желиш:
  “Али либо ме рацку, тренутно сам за рачунаром па ти овако ажурно одговарам, иначе ја нисам плаћен да бечим очи 24 сата и шкевћем за одређене таборе! “

  Опет изволи наведи шта је од параметара које си набројао на задовољавајућем нивоу или иди пецај, дако се сабереш!!!

 20. криминолог,

  смањи доживљаје, наравно да ти не плаћају да овдје тролујеш за неког, теби су већ дали плату „савјетника“, значи нападање наше часне приче и покушај дискредитовања Лазаревића је нажалост у склопу описа твог посла.

  Мени то лично не смета,разумијем да је то политичка борба.

  Ипак да те нешто питам, по чему сте ви „такви“ бољи од власти, по чему би такви могли бити часни и поштени кад нападате ЗОРУ и њене неукаљане људе који нису никад и нигдје били у власти, нити са било ким у коалицији?

  Зар то не говори о томе да си исти ти и твоји шефови као многи у власти.

  Да ћете сутра ако дођете на власт у Српској на све начине гледати да уништите потенцијане противнике(оне који имају став и другачије мисле), без обзира да ли су часни људи са добром идејом и намјером, или су лихвари као већина политичара из власти и опозиције.

  Е мој Вукановићу,не говори ово твоје писање(нападање) о мени и нама, него о теби.

  Говори о томе да би као болесна особа жељна славе могао много шта урадити против било кога због своје амбиције, зар не?

  Поздрав.

 21. савјетниче,

  па представи се ако ниси савјетник.

  Знаш нападати овдје момка који се именом потписао, то приличи само болесном старом момку-новинару и „мушкарцу“пискавога гласа, зар не?

 22. Ма баш су компентентни ови што много паметују, све знају, стају у одбрану народа, народног новца, државности, националне политике а не смију да се потпишу именом и презименом.

  Шта је?! Бојите се, имагинарно шкевћете, имате подвојену личност. У чему је проблем господо ВЕЛИКИ ЗНАЛЦИ (ја бих рекао лицемјери, али замјерићете ми много)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *