Абас: Боримо се за Палестину у границама из 1967.

Палестински народ бориће се за независну државу у границама из 1967. са главним градом у Источном Јерусалиму, изјавио је предсједник Палестине Махмуд Абас. "То што смо сада урадили (добили посматрачки статус не-чланице у УН) само је почетак. Очекује нас дуг и тежак пут, али је тај пут прави. Источни Јерусалим, Западна обала реке Јордан, Појас […]

уторак, децембар 11, 2012 / 10:30

Палестински народ бориће се за независну државу у границама из 1967. са главним градом у Источном Јерусалиму, изјавио је предсједник Палестине Махмуд Абас.

"То што смо сада урадили (добили посматрачки статус не-чланице у УН) само је почетак. Очекује нас дуг и тежак пут, али је тај пут прави. Источни Јерусалим, Западна обала реке Јордан, Појас Газе – то је јединствена територија чији су дијелови сада под окупацијом", рекао је Абас обраћајући се посланицима и члановима владе у турском парламенту.

Абас је, како преноси Итар-Тас с, рекао да је добијањем статуса "окончана завјера Израела, који има привремене границе".

Франс прес је пренио Абасов коментар израелских планова о даљој изградњи насеља.

"Уколико то постане стварност (…) тада ћемо одговорити другим средствима", рекао је лидер Палестинске управе, не образлажући ту изјаву и додајући да је циљ ширења израелских насеља "кажњавање" Палестинаца.

Абас је рекао да "жели да да шансу миру" и позвао Израел да "испуњава своје обавезе". "Позивамо да се сједне за преговарачки сто и бави рјешавањем израелско-палестинског питања", рекао је он.

Абас је у Турску допутовао да се захвали властима за подршку пружену прије и током гласања у УН. Према његовим ријечима, била је очигледна пуна подршка тежњама Палестине шефа турске дипломатије Ахмета Давутоглуа.

"Он је дошао у Њујорк не као обичан човек, него као дјелатник са активном мисијом и показао је максимум напора", рекао је Абас.
АФП подсјећа да је Анкара поздравила повишење статуса Палестинаца као "значајан корак" и заложила се за независну палестинску државу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *