Закон о албанском језику који Иванов није потписао поново у Собрању

Након што предсједник Македоније Ђорђе Иванов одбио да потпише Закон о језику, који албански језик уводи као други званични језик, сједница Собрања на којој ће се поново расправљати о том акту заказана је за 29. јануар.

уторак, јануар 23, 2018 / 17:28

У образложењу достављеном Собрању на 14 страница, Иванов каже да је усвајање овог закона злоупотребило европску заставу и усвојен је простом већином, преноси портал Телеграф.

Уколико Закон у трећем читању у Собрању 29. јануара буде изгласан, предсједник Иванов ће морати да га потпише.

И најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ противи се усвајању Закона о језику и сматра да СДСМ премијера Зорана Заева води антидржавну политику на штету националних интереса земље, пише портал Журнал.

Наводе да је изгласавање Закона о употреби језика, за који је гласала тијесна већина на челу СДСМ, створило подјеле и сукобе међу грађанима.

"Ратификацијом Споразума о добросусједским односима са Бугарском, Заев се обавезао да избрише и измијени македонску историју. Исто се чини и са преговорима о новом имену земље, док Министарство спољних послова не реагује када се спаљује македонска застава", наводи се у саопштењу ове странке.

Из ове странке такође кажу да СДСМ гуши свако другачије мишљење, који се не плаши да изрази патриотска осјећања, снажно се супротстављајуцћи анти-владиним политикама које је имплементирао Заев.

Собрање Македоније је нови Закон о језицима донијело 11. јануара, а гласање су бојкотовали посланици највеће опозиционе партије, некеда владајуће ВМРО ДПМНЕ. За тај закон је гласало 69 од 120 посланика.



Оставите одговор