Повратак муслиманских избјеглица у Мјанмар ће сачекати

Одложен је данашњи повратак припадника етничке мањине Рохинџи из Бангладеша у Мјанмар, саопштио је комесар за избјеглице Бангладеша Абу Калам.

понедељак, јануар 22, 2018 / 22:03

Повратак више од 650.000 Рохинџи у Мјанмар одложен је због појачаног страха избјеглица да ће бити приморани да се врате, наводи агенција АП.

Двије земље су потписале споразум о почетку враћања избјеглица на безбједан и достојанствен начин, али је хаотичан процес забринуо међународне хуманитарне раднике и избјеглице, да ће Рохинџе на силу морати да се врате у села из којих су побјегли.

"Главна ствар је да процес мора да буде добровољан", рекао је Калам и додао да папирологија за повратак Рохинџи још није завршена, као и да је потребно изградити транзитни камп у Бангладешу.

Од августа 2017. више од 600.000 Рохинџа избјегло је у сусједни Бангладеш због кампање која је услиједила послије неколико побуњеничких напада на војне и полицијске пунктове у Мјанмару. Мјанмар не признаје Рохинџе као етничку групу и не жели да им да држављанство, иако генерацијама живе у тој земљи.



Оставите одговор