Бјегунац – Мандатар: Државни тужилац Шпаније заискао Пуђдемона

Шпански државни тужилац затражио је данас од надлежног судије да изда међународну потјерницу за сепаратистичким каталонским лидером Карлесом Пуђдемоном, саопштено је из правосудних извора у Шпанији.

понедељак, јануар 22, 2018 / 13:36

"Тужилац је поступио како би затражио од истражног судије Врховног суда да активира европски налог за хапшење" Пуђдемона, саопштило је тужилаштво.

Судија није обавезан да поступи по захтјеву тужиоца.

Пуђдемон је допутовао јутрос у Данску, упркос хапшењу које му пријети у тој земљи.

Каталонски лидер, који се био склонио у Брисел да га шпанске власти не би ухапсиле због покушаја отцјепљења Каталоније, у Данској би требало да учествује у дебати на тему "Каталонија и Европа на раскрсници за демократију".

Предложен за мандатара у Барселони

Предсједник парламента Каталоније Рожер Торент предложио је данас Карлеса Пуђдемона за предсједника нове регионалне владе.

Торент је оцијенио да је нова кандидатура бившег предсједника регионалне владе Пуђдемона "апсолутно легитимна".

Предсједник каталонског парламента рекао је и да се обратио шпанском премијеру Маријану Рахоју да би разговарали о, како је навео, "ненормалној ситуацији" у Каталонији.

Карлес Пуџдемон допутовао је јутрос у Данску, упркос пријетњи хапшењем у тој земљи.

У Каталонији је 1. октобра одржан референдум о независности упркос противљењу власти у Мадриду, а потом је каталонски парламент 27. октобра прогласио независност.

Влада шпанског премијера Маријана Рахоја суспендовала је потом аутономију Каталоније, смијенила њену владу, распустила парламент и увела директну управу Мадрида у том региону.



Оставите одговор