Трамп упозорава: Чувајте се Бакира!

Америчке безбједносне службе су своје држављане упозориле на предстојећу опасност од тероризма у Босни и Херцеговини, а индикативно је да наше институције о томе ћуте.

понедељак, јануар 22, 2018 / 13:33

Пише: Борислав Радовановић

Зато сам принуђен на још једно "рано алармирање", гдје истичем да грађани Бање Луке и/или Требиња засад могу мирно спавати, а у опасности су Сарајево, Тузла, Бихаћ…

Заиста је несхватљиво да најмоћнији обавјештајни систем свијета – амерички упозори на повишену опасност од тероризма у некој држави, а безбједносни систем те државе и друге институције не реагују, нити их то изгледа интересује. Како је то могуће? Одређени субјекти нашег система, свјесно или несвјесно свеједно, директно су инволвирани у предстојећа општеопасна дешавања и то је једино рационално објашњење њиховог понашања.

Да би схватили опасности каквима смо изложени на првом кораку морамо идентификовати њихове изворе. Око тога не треба имати никаквих сумњи: у питању су Бакир Изетбеговић и радикално-исламистичке структуре под његовом директном контролом.

На том плану имамо врло јасну спрегу и обостране интересе. На једној страни Бакир Изетбеговић је унутар бошњачко-муслиманске провенијенције изгубио позицију лидера и то је спреман промијенити употребом екстремистичких снага које има под пуном контролом. Са друге стране исте те исламистичке снаге имају директан интерес да на позицији сачувају свог политичког идејног вођу и заштитника.

Иако ствари већ на први поглед дјелују "очигледно" позабавимо се ми ипак недвосмисленим индикаторима који потврђују овакве премисе. Само подсјећања ради треба истаћи директне корелације између муџахедина током рата у БиХ, преко ал Каиде, до ИСИЛ-а и Исламске државе. У континуитету имамо идентичне матрице дјеловања, исте актере и у коначници – клан Изетбеговића.

На другој страни као актере имамо још један клан – Клинтонове, који су зарад геополитичких интереса "НАТО јастребова" те структуре "Муслиманске браће" (чији су Изетбеговићи важни чиниоци) у континуитету користили од рата у БиХ до "Арапског прољећа" и стварања Исламске државе. Већ његов претходник Барак Обама је смјеном Хилари Клинтон почео штитити себе од одговорности за таква општецивилизацијски опасна понашања, а Доналд Трамп то само наставља. У том погледу треба и тумачити упозорење његове администрације, односно као својеврсно дистанцирање од онога шта ће услиједити.

У даљем можемо сасвим утемељено идентификовати субјект који у Босни и Херцеговини представља убједљиво највећу опасност. Без икакве резерве можемо устврдити како највећу опасност по безбједност земље, региона, па чак и Европе, чине џихадисти Исламске државе који су се вратили у БиХ или су се склонили диљем европског континента.

Елем, ту морам подсјетити на мноштво мојих текстова у којима сам благовремено указивао на погрешност понашања институција спрам ове свјетски опасне појаве. Већ са првим назнакама потпуног уништења Исламске државе поједини представници наших институција "хвалили" су тиме што су десетине (50-60) џихадиста већ дошле у БиХ, те да преговарају са још неких 130 њих око враћања.

Тамо гдје су се налазили пријетило им је физичко уништење, па се ваљда чином "хуманизма" сматрало да им треба сачувати животе и довести их овде. Или, су у питању неки много опаснији пројекти. Но, много проблематичнија је матрица "преговарања", шта сам критиковао од самог почетка.

Конкретно, као озбиљан проблем истицао сам то што ни трећина џихадиста повратника уопште није процесуирана према важећем закону. Ко је тај који је одлучио да гро злочинаца и терориста "амнестира" од кривичне одговорности? За чији политички интерес се тако противправно понашао?

Поред тога указивао сам и на лакрдију од "казнене политике" за оно нешто појединаца који су ипак процесуирани. За ово кривично дјело предвиђена је минимална затворска казна од три године, а Тужилаштво БиХ је у свим случајевима склапало нагодбе на годину затвора. Никада нико није грађанима објаснио какве су то "олакшавајуће околности" нађене, па су казне тако ублажаване. Упитно је колико то уопште можемо назвати казнама.

На сљедећој равни питао сам гдје ће пресуђени издржавати казну. Унапријед сам тврдио како ће зенички затвор постати простор врбовања нових екстремиста. И већ је објављено како је Билал Боснић у том затвору заврбовао преко тридесет нових селефија. Шта данас рећи?

Но, учињеној ствари "лијека нема" и залуд се данас позивати на моје својевремено алармирање. Зато позабавимо се ми питањима од кључне важности за предстојећа дешавања и опасностима које пријете.

На том плану шира јавност од надлежних институција треба затражити податке о томе колико "ратних ветерана" Исламске државе тренутно борави у БиХ? Колико њих никада није ни процесуирано, те колико је оних осуђених већ издржало "казне" и данас се слободно креће земљом и иностранством?

Без обзира да ли говоримо о стотину или чак три стотине на простору Сирије и Ирака "утренираних" терориста и милитаната у сваком случају имамо озбиљну пријетњу по безбједност земље и даље. Елем, институцијама треба да се познате везе и спреге џихадиста повратника са овдашњом распрострањеном селефијском заједницом.

Дакле, на слободи и без иоле озбиљне контроле имамо "ударну чету" искусних терориста-повратника каква се ослања на хиљаде инструментализованих и добро организованих вјерских радикала. Хоћемо ли томе додати и тих 100 000 "ратних ветерана" на које се позивају Зелене беретке?

Нећемо, јер је у питању тек пуки спин и мантрање једне интересанџијске и ратно-профитерске групације каква преувеличава своје чланство. Ипак, не треба занемарити бројне доказе да у тим структурама имамо никад процесуиране ратне злочинце, тако да поједина "удружења" ипак треба сматрати као потенцијалну опасност. И оно шта је кључно знати јесте чињеница да су сва под пуном контролом Бакира Изетбеговића.

Значи, Изетбеговић Јуниор на једној страни баштини екстремистичке везе свог оца, а и сам је у међувремену остварио контролу над различитим општеопасним структурама. И ту долазимо до неминовног питања: да ли је Изетбеговић спреман употријебити расположиве снаге зарад сопствених интереса и позиционирања? Недвојбено – ЈЕСТЕ!

У том домену ово "рано алармирање" има за циљ да одреди категорије које су изложене опасности, па у даљем и ред радњи којима ће опасност бити материјализована. Потпуно је погрешно тумачење како је Република Српска, или српски народ уопште, у највећој опасности. Бар у првим корацима дестабилизације.

Безбједносне доктрине су у том погледу врло децидне: прву групацију коју нападају радикални-исламисти увијек чини домицилно муслиманско становништво и то увијек у функцији "дисциплиновања" муслимана, наметања шеријатских правила, хомогенизовања по аршинима милитаната и ино. У том смислу тренутно су у опасности грађани Сарајева, Тузле, Бихаћа…

То нас враћа на предњепоменути спој интереса Бакира Изетбеговића и описаних исламистичких структура. Нити ће Изетбеговић позицију муслиманског лидера предати тек тако, нити ће џихадистичке и радикално-исламистичке снаге без борбе дозволити да њихов идеолог и заштитник падне са "трона". У свему томе кључно знати како се све то заснива на насиљу, а у ужем смислу на теророру и тероризму као матрицама остваривања политичких циљева.

Зашто указујем да се Република Српска неће наћи на удару ових Изетбеговићевих марифетлука? Одлично је њему знано да билокакав терористички напад на Српску једино може резултирати хегемонизацијом свеукупне српске заједнице око очувања овог ентитета. А његов интерес је сасвим супротног карактера.

Зато је Бакир Изетбеговић у политички и медијски етер убацио мантре око паравојног организовања у Српској, а потом се мудро извукао и "борбу" препустио српским квазиполитичким елитама и празноглавим "стручњацима". Притом је пажњу региона и свијета са реалних опасности од стране њему оданих исламистичких структура преусмјерио на имагинарне и непостојеће паравојне структуре Српске.

То одлично одговара његовим намјерама да у наредном периоду "мало дисциплинује" бошњачко-муслиманску провенијенцију којој се већ огадила вишедеценијска аутодеструктивна политика клана Изетбеговића. Баш као што више не желе бити жртве ратнопрофитерских и геполитичких ујдурми клана Клинтонових.

За крај желим истаћи како искрено вјерујем да унутар бошњачког етноса постоји референтна снага за супротстављање Бакировим злочиначким намјерама, али да би и сви ми остали у овој земљи и региону требали искрено помоћи у отклањању опаснопсти. Колико је данас угрожено Сарајево врло брзо биће угрожена Бања Лука или Мостар, тако да је ово у ствари наш заједнички проблем.

Требало би да је ово примарно проблем надлежних институција, али са те стране очигледно не долазе адекватне реакције. У ствари тотално накарадно дјеловање институција је и продуковало ситуацију на какву нас упозоравају Сједињене Државе, а врло слична упозирења долазе и са стране Русије или Турске. Изгледа да цио свијет види боље од наших "стручњака", које плаћамо да нас штите.

Доиста, како нас "штите" они које плаћамо за очигледан нерад? На почетку ангажовања наших екстремиста у редовима Исламске државе нису уопште реаговали, кад су се џихадисти нашли пред опасношћу од физичке елиминације наши надристручњаци су их позвали у земљу (ваљда цијенећи да ће нам донијети нешто доброга!), а данас уопште немамо података о томе са каквим обимом и каквом структуром опасности смо суочени.

Ето устврдих да ће се прва на удару екстремиста наћи бошњачко-муслиманска популација и то управо од структура које дјелују "у њихово име". Сад, ко се и даље жели бавити мантрама о паравојним организовањем Републике Српске од воље му, али вријеме ће показати истину и утемељеност мојих предвиђања. Баш како данас свједочимо материјализовању бројних проблема на које сам благовремено указивао.

(Насловна фотографија је из фебруара 2014. године, када су управо у горњем пасусу наведени градови били предмет државног удара и паљења институција, на фотографији, конкретно, зграда тзв. Предсједништва БиХ у Сарајеву. Бољи терористи нам не требају, прим. Фронтала)



5 КОМЕНТАРА

  1. …и ту сви грађани, сељаци и поштена интелигенција бошњачко-муслиманске провенијенције узвикнуше „Такоеее!“, скидоше гаће и скочише у коприву…
    Неку ноћ сам шалтао канале и налетим на једном од пинкових канала (мислим да је ријеч о „Пинк Инфо“) на некакву политичку емисију с два госта, мени непознати ликови, који причају о убиству Оливера Ивановића. Па мало застанем да чујем шта бесједе…Зна се и ту нема никакве сумње да су то учинили Албанци и још неке стране обавјештајне службе само је сада још преостало и ствар је да се грађанима Србије објасне ти неки детаљи као што је избор момента убиства, све могуће политичке и сигурносне посљедице, итд. И сво вријеме овај старији господин, очито неко ко је радио у том обавјештајном подземљу, скоро сваку своју реченицу започиње: „ЈА сам то већ објаснио у својој студији…“, „Већ сам ЈА о томе све детаљно писао и раније…“, „Како сам већ ЈА више пута говорио о томе…“ и остало јапајакање…То је нешто симптоматично, изгледа, за ту врсту људи…

  2. Pomalo postaje jasno naglo okretanje od treceg bloka.Ideje koje je g,pisac vatreno zagovarao.

    Doticni nam uporno pokusava odbraniti neodbranjivo;Nema niceg loseg ako se Srbi organizuju paraformacijski nego je bit sveg problema bakirovci islamisti, Koje nicim ne podkrepljuje ,osim floskulama alijini islamisti i njegov program za organizaciju islamske drzave,

    Texr obicni pamflet,nedostojan paznje u normalnom drustvu,
    Nazalost .kod nas veoma opasan.jer izaziva averziju prema drugima…..

    Nermam namjeru duljiti ,nek svako sam odluci.

    PS;

    Text je na fonu ideje SANU „2 .nedasvno putovanje u Beograd,i vjerovatno vrbovanje(svi znamo probleme pisca)daju mi za pravo da tako razmisljam,

    I sam je bio u dilemi da se politicki aktivira iuli nekome prikloni(ima text na tu temu) vjerujem da je vrbovan od SANU „“2

    esselamu alalllhhh

    DZIHADIST u prikrajku ,

  3. Не знам за остале терористичке организације, али после избора, зелени терористи и Лазаревић ће бомбардовати пољопривредне произвођаче са пет пута већим буџетом владе и свих општина него што се сад издваја.

    Заштитиће шуме и почети масовно пошумљавање и рјешавање влака због бујичних потока, очистиће све ријеке, шуме, проибаља, правити насипе, увести рециклажу искористивог отпада, коначно ријешити осам регионалних депонија смећа по највећим стандардима.

    Натјераће подзаконским актима начелнике општина да коначно почну рјешавати еколошку инфраструктуру са озбиљним улагањима из буџета, плус што ћемо им ми као влада и наши зелени партнери донирати средства за ту намјену, увешћемо екологију у школу као обавезан предмет, запослити најмање 200 еколошких полицајаца у све општине, да сачувају оно што смо очистили…………………………………………

    Ма има да тероришемо народ, куку њима са нама, зар не?

  4. Натјераће подзаконским актима начелнике општина да коначно почну рјешавати еколошку инфраструктуру са озбиљним улагањима из буџета, плус што ћемо им ми као влада и наши зелени партнери донирати средства за ту намјену,

    A podzakonskim,zasto ne bi zakonskim?Najezim se na ti rijec,Koriste je svi oni koji zele da podebljaju znacenje svojih rijeci.U sustini se koristi samo da ostavi utisak na glasace da je orator nesto kao pametan..

    Proibalja,,,rijec koja ne postoji u nasem jeziku

    Valjda je htjeo reci podrucje pri obali itd…

    Bitno je da milioni pucaju.

    Steta, dobar program ,nazalost zaprljan pogresnim ljudima(covjekom) na pravom mjestu,

    Ako ponovi rezultat od proslih izbora Pulitzer ne gine(par glasova),nazalost

Оставите одговор