Скопље опрезно протестује због паљења своје заставе у Солуну

Македонска влада осудила је "изоловане инциденте", посебно паљење македонске заставе у Солуну током протеста поводом новог имена Македоније.

понедељак, јануар 22, 2018 / 13:25

Из Министарства спољних послова су поручили да ће званично Скопље наставити искрено да гради повјерење са Грчком.

У саопштењу објављеном на својој интернет страници, министарство осуђује "изоловане инциденте" изазване од појединаца и група на јучерашњем протесту у Солуну, оцијенивши их као "политику мржње и нетолеранције."

Према фотографијама које су јуче објавили грчки медији, група демонстраната је током протеста спалила македонску заставу.

"Влада наставља искрено да гради повјерење са Грчком, како би доприњела достојанственом рјешењу свих отворених питања у интересу грађана обје земље", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова је, као се наводи, увјерено да је регион и Македонија и грчка на путу добросусједске сарадње која ће резултирати испуњавањем услова за евроинтеграционе процесе Македоније, што ће допринијети стабилности и економском развоју цијелог региона.

"Већина грађана жели блиске и пријатељске односе који доприносе унапрјеђењу сарадње и перспективе између двије земље", наводи се у саопштењу.

Према грчким медијима, на протесту у Солуну учествовало је између 90 и 100 хиљада демонстраната.

Протесте су организовале десничарске националистичке организације, које не прихватају да се у новом имену Македоније користи ријеч Македонија тврдећи "Македонија је била, јесте и остаће Грчка".



Оставите одговор