Наталија Касперски: Биткоин је Долар 2.0, направиле су га америчке агенције

Биткоин је претрпио највећи пад вриједности крајем прошле и почетком ове године, након што је у једном тренутку прије тога достигао вриједност од чак 21.000 и више долара за један новчић.

понедељак, јануар 22, 2018 / 13:24

И док стручњаци очекују да ће се вриједност Битоина стабилизовати, најпопуларнијој криптовалути пријете нове трзавице на тржишту.

Због одрживости тржишта Пи-си гејминга реаговала је компанија Енвидиа, која је "замолила" продавце хардвера да не продају графичке карте онима који рударе криптовалуте и предложила да се број купљених картица ограничи на двије по човјеку.

Након поменуте "молбе" стигло је много озбиљније "откриће" – да је Биткоин творевина америчких тајних служби. И док свијет трага за наводним оснивачем Биткоина Сатошијем Накамотом, позната Рускиња открива његове праве осниваче, који су "Биткоин створили због брзог финансирања тајних обавјештајних служби САД, Велике Британије, Канаде и других земаља".

"Биткоин је пројекат америчких обавјештајних агенција, створен за брзо финансирање САД, Велике Британије и Канаде и њихових обавјештајних активности у различитим земљама. Технологија иза Биткоина је приватизована, као што су и интернет, ГПС или ТОР мрежа. Заправо, то је "Долар 2.0". Његова вриједност контролисана је размјеном његових власника", рекла је Наталија Касперски и "запалила" интернет. "Сајт И-беј и његов ПејПал платни систем су монополисти свјетске трговине путем интернета. Аранжмани који су креирани за Русију или увећане накнаде за Русију, крше економску равнотежу и логистику предузећа".


Наталија Касперски је кооснивач компаније Касперски Лаб и бивша директорка, сад позната по компанији Инфо воч, која је произвела први смартфон који је немогуће шпијунирати. Наталија је једна од најбогатијих жена Русије (током 2015. богатство јој је процијењено на скоро 300 милиона долара) и једа од најутицајнијих фигура руског ИТ бизниса. Била је удата за Еугена Касперског, садашњег директора компаније Касперски Лаб, завршила је Московски институт електротехнике и математике и мајка је петоро дјеце.


Ову тврдњу, након што је њен говор изазвао велику пажњу медија послије излагања на једном универзитету у Санкт Петербургу, Наталија Касперски појаснила је на свом Фејсбук налогу. Након ове изјаве, како сама тврди, стигао је велики број упита медија из цијелог свијета у вези са њеним изнијетим ставом, због чега је она реаговала на популарној друштвеној мрежи.

"1. Ово што сам рекла је моје лично мишљење. Чињеница да развој Биткоина контролише војска није догма, већ највјероватнија верзија догађаја, која има право да буде споменута, зато што се не заснива само на готово свима познатим чињеницама, него и због тога што су то потврдили многобројни стручњаци безбједносних служби. Али не бринем због овога, већ због тога како они тумаче моје ријечи, пропуштајући суштину.

2. Сви они који су ме контактирали данас питају се ко је иза развоја овога свега. Сигурна сам да то није најважнија ствар. На примјер, Интернет је оригинално развила америчка војска због својих циљева и задатака. Интернет је касније комерцијализован и данас га користи цијели свијет и сервисе базиране на њему. Истовремено, интернет нам је донио многе пријетње, на чијем сузбијању радимо и данас.

3. Сад што се Биткоин теме тиче. Еванђелисти ове технологије свакодневно нас обавјештавају о томе колико брзо ток Биткоина расте и како се може обогатити на њему. Посматрам Биткоин, као и сваку другу технологију, са становишта безбједности његове употребе у држави. Уколико упоредите Биткоин с било којом другом валутом на свијету, рецимо доларом, постоје три очигледне разлике:

– а) Нема контроле над обављањем плаћања и трансакција. Биткоинима се могу врло лако платити забрањене услуге, као што су дрога, проституција, педофилија или убиства.
– б) Биткоин није предмет контроле или регулације. Није заштићен на било који начин. Ако је украден крипто-новчаник, коме се обратите? Гдје би требало тражити заштиту?
– ц) Трошкови Биткоин валуте су потпуно спекулативни и подсјећају на МММ. Напомињем да су финансијске пирамиде у нашој земљи забрањене. Заправо, посљедњи пад вриједности Биткоин-а већ́  је изазвао панику међу спекулантима.

Због свега овога не сматрам Биткоин безбједном технологијом за домаћу употребу. Напомињем да се ова изјава не односи на технологију блокирања (блокчејн), на којој је изграђена. Обично је потребно пажљиво размотрити све такве технологије, анализирати ризике и пријетње, прије него што их интегришемо у стварну економију".

Наталија Касперски сматра да је Сатоши Накамото псеудоним америчких криптографа.

(Moндо.рс)



Оставите одговор