Плеј Ју Кеј 2018: Кад пишеш својим језиком на туђем

Фронтал пресловљава типичан примјер језика који се планира за говор у Српској, уколико од САД и ЕУ спонзорисан криптоисламистички унитаризам успије. А ради, заправо, се о изложби видео игара.

субота, јануар 20, 2018 / 15:51

Овако би то све изгледало, када би људи који се баве кутуром у Бритиш каунсилу уопште сјетили и да помисле да пишу језиком Вука Стефановића Караџића. Пошто се то неће скоро десити, занимљива концепција видеоигричне изложбе пада у други план. Наслов попут Фронталовог за ову вијест, у тим круговима је просто светогрдан.

Плау, Андрењ, лјуди

Након синоћнјег отворенја ПлаyУК Арцадиа 2018, позивамо вас да нам се придружите данас у 17.00 на отваранју изложбе видео-игара и инсталација у виртуалној реалности

Данас у 17.00 сати се отвара јединствена изложба у чијој поставци су алтернативне видео-игре и инсталације у виртуелној реалности. Сарајевска публика ће имати прилику прва у регији да посјети ову изложбу од 19. до 21. јануара у просторијама Галерије Академије ликовних умјетности у Сарајеву. Улаз на изложбу је бесплатан.

Кустоси ове изложбе су единбуршки двојац Андреw Дyце и Цраиг Фаирwеатхер – познатији као WеТхроwСwитцхес који ради по цијелом свијету, а специјализирани су за алтернативне / независне компјутерске игре и разигране медије у друштвеним просторима. Организовали су најразличитије изложбе: од минијатурних – рецимо једне микро-изложбе за манје од 100 лјуди у самостану из 13. столјећа – па све до ноћне изложбе у лондонском музеју Вицториа и Алберт коју је за пет сати посјетило 5.000 лјуди.

За ову прилику је изабрао двадесет алтернативних и независних видео-игара насталих у Великој Британији и на Западном Балкану. Од плеса и очаравајућих свјетова у виртуелној реалности; видео-игара са алтернативним контролерима до менаџмента магацина из 1980-их, изложба окуплја на једно мјесто низ различитих искустава широког спектра умјетника, креатора видео-игара и независних студија.

Иако је поставка сачинјена од видео-игара, она је намијенјена и онима који не спадају у лјубителје истих, јер је акценат на самој изради карактера и приче који су представлјени у видео-игри, које се данас могу сматрати и умјетношћу, а не на вјештини игранја видео-игара.

Изложба је дио ПлаyУК Арцадиа 2018, који је свечано отворен синоћ у просторијама Кина Меетинг Поинт. Догађај је отворен пројекцијом филма Аркадија, који је указао на промјене које изазива индустријски развитак, након тога је слиједила панел дискусија "Умјетност у доба четврте индустријске револуције”, у којој су панелисти, свако са своје позиције, указали шта нас очекује у будућности, што је уједно и једна од главних тема овог четверодневног догађаја.



Оставите одговор