Коначно конкретно: Бројање сова и мочварица

Као што је Фронтал.СРБ већ писао, без утврђивања стања у природи, посебно бројности врста и њиховој распрострањености, нема ништа од заштите.

четвртак, јануар 18, 2018 / 00:54

Поздрављамо и подржавамо све активности на очувању природе, а посебно када то можемо урадити својим фотографијама и текстовима, као што је насловна фотографија, снимљена у Бањој Луци. У питању је велика сива чапља којој загађеност Врбаса директно уливеном канализацијом не смета да га зове домом.

На птице разбројс

Током јануара 2018. године удружења "Наше птице" из Сарајева и "Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета" из Бање Луке у сарадњи са другим удружењима и појединцима врше зимско бројање сова (малих ушара) и зимско бројање птица мочварица.

Пребројавање сова вршиће се углавном по Посавини у околини насељених мјеста, с обзиром да се зимска јата малих ушара задржавају већином на дрвећу зелених површина, паркова, дрвореда, школских дворишта и сл. Код ове врсте јавља се посебан феномен удруживања јединки од новембра до марта како би на неким стаблима око људских насеља заклоњене од ниских температура заједно презимиле до прољећа. Током зимовања сове се интензивно хране многобројним глодарима у близини људских насеља и по пољопривредним површинама због чега су изузетно корисне. У том периоду најлакше је утврдити њихову бројност, јер су скоцентрисане на одређеним мјестима уз насеља.

Бројање птица мочварица познатије је под називом ИВЦ (IWC). На ријекама, каналима, језерима, мочварама броје се патке, лабудови, чапље, гњурци, корморани, лиске и др. водене птице. Јануар је најпогоднији за бројање мочварица, јер је он најхладнији мјесец у години, па се сматра да су до тада све птице већ на својим зимовалиштима, најмање се крећу и да су на тим мјестима њихове концентрације највеће.

Циљ обје ове акције јесте боље познавање ових група птица и свакако лакше планирање и спровођење мјера заштите. Ради се о двије најугроженије групе дивљих птица, а то су грабљивице и птице водених станишта. Обје групе су угрожене нестанком станишта и зимовалишта, криволовом, загађењем и тровањем, па су за ублажавање ових негативних утицаја и очување врста неопходне мјере заштите и праћења. Подаци које прикупимо значајни су и за заштиту здравља људи због скорашње појаве мишје грознице у Посавини и анализе садржаја исхране сова које се хране глодарима, као и познавања праваца кретања и зимовања птица мочварица које су често мета криволоваца.

Позивамо све грађане да дају свој допринос тако што ће нам јавити положај зимујућих јата малих ушара уколико имају информације као и све информације о криволову ових врста.



Оставите одговор