Сербиан 2018 КДЕ – Доступан за пресловљавање

Признајемо да нас је дирнула уводна реченица саопштења, а ко је једном у возу преко рамена видио неком Фронтал.СРБ на телефону, зна наш став о српској азбуци у сајберсвијету.

среда, јануар 17, 2018 / 19:30

Наш таг #Пресловљено има разних примјера који ће касније бити занимљиви проучаваоцима српског писма и језика, али ово је ипак једна посебна прилика. Ово саопштење, за разлику од већине које станују некад и под #Пресловљавање, ово је дошло на азбуци. Превасходно на азбуци, па се могло десити да оде и у рубрику #Латиничење.

Но, кад већ са задовољством представљамо оперативни систем на српском, Фронтал је одлучио да покаже да, макар код нас, можемо отићи корак даље и не писати ништа латиницом, као што ни англосаксонци не пишу ништа на азбуци, осим можда некад у загради.

Поздрављајући ову још једну локализацију, доносимо је у потпуности азбучно, ако код-конвертор није негдје преварио и без икаквих измјена, осим овог дијела да је у српској варијанти латиница вишак, јер да требају два писма била би и у хрватској варијанти Линукса; односно поздрављања опције за ијекавски изговор, као што можете и да читате.

Пусти ме, зваћу децу!

Придружујући се честиткама за Дан Републике Српске, објављујемо доступност за преузимање нове верзије оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс 2018, са КДЕ графичким окружењем. Графички изглед новог издања посвећен је култним филмовима Слободана Шијана.

Сербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница (???), као и ијекавица (!!!) за обе варијанте. Као основа за образовање дистрибуције коришћен је Дебиан (Стретцх) у својој још увек тестинг верзији, са КДЕ графичким окружењем.

Сербиан 2018, као и претходна четири издања, намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као могући избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили Линукс дистрибуције које важе као више пријатељске за употребу. Додатне снимке екрана можете погледати овде.

На новом издању, поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налази се и колекција програма који ће корисницима омогућити квалитетно извршавање постављених задатака. Сви преинсталирани програми су преведени на српски језик. Употребљен је кернел 4.9.0, а у односу на претходну верзију, побољшана је подршка за екстерне уређаје, пар апликација добило је замене, па садашњи избор изгледа овако:

Долпхин и КФинд за управљање и претрагу фајлова

Сyнаптиц и Гдеби за управљање и инсталацију пакета

Графички програми ГИМП и ГЊенвиеЊ

Канцеларија: ЛибреОффице, КОрганизер, Окулар, КЊрите, Кате, КАддрессБоок

Мултимедија: Цлементине, ВЛЦ, СМПлаyер, К3б, ГувцвиеЊ, ЦурлеЊ, Греат Литтле Радио Плаyер

Интернет: Фирефоx, КМаил, КТоррент, Конверсатион, уГет, Скyпе(64), Копете, Акрегатор

Алати: Консоле, Арк, Клиппер, СЊеепер, Кцалц, КЦолорЦхоосер

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто мање од 5 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобно деловање одредите 10 до 15 ГБ.

Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као битније, треба истаћи да се распоред тастатуре мења пречицом ЦтрлСхифт, а подешене су опције: ла, ћи, ен. Такође, систем је подешен да се админ приступ добија командом, нпр.: кдесу долпхин или кдесу сyстемсеттингс5, а за ГТК апликације: гксу сyнаптиц. Десктоп ефекти који су подешени подразумевано, покрећу се притиском на тастере Ф10, Ф11 и Ф12.

На крају, хвала свим читаоцима ових редова, корисницима који имају или ће имати Сербиан на свом рачунару, као и свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор