Тужилаштва о паравојскама: РС без сумње, БиХ без одговора

Код нас се у јавном животу олако потежу крупне ријечи. Осим издајника, проданих душа, криминалаца и слично, истражили смо у тужилаштвима медијско-политичке приче о Додиковим "паравојскама".

уторак, јануар 16, 2018 / 23:15

Пише: Стефан Мачкић

Након што је сарајевски портал "Журнал” објавио да предсједник Републике Српске Милорад Додик наводно формира паравојне јединице "уз помоћ руских и србијанских специјалаца”, обратили смо се Републичком јавном тужилаштву и Тужилаштву Босне и Херцеговине. Ево шта смо сазнали.

Oчитујући се о наводима "Журнала”, министар безбједности БиХ Драган Мектић је поручио како му је познато да постоји "парабезбједносна група” и да ће о томе најкасније почетком ове седмице обавијестити Тужилаштво БиХ.

Из Тужилаштва ни мекет

Упитали смо ту институцију шта ће да учине поводом ових тврдњи и да ли су већ покренули истрагу, али до објављивања овог текста нисмо добили никакав одговор.

Они су, иначе, надлежни да истражују три кривична дјела из Кривичног закона БиХ која су значајна у овом случају – противзаконито формирање војних снага, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама те упућивање и пребацивање оружаних група људи, оружја и муниције на територију БиХ.

Пошто је за слична кривична дјела надлежно и Републичко јавно тужилаштво, и њима смо упутили иста питања. Кратко су нам одговорили да њихово Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала "није запримило пријаву, нити било коју другу информацију из које би произилазио основ сумње да је почињено кривично дјело Противзаконито формирање паравојних и параполицијских снага из члана 287. и кривично дјело Упућивање и пребацивање на територију Републике Српске оружаних група, оружја и муниције из члана 293. Кривичног законика Републике Српске.”



Оставите одговор