Амерички Конгрес сумња да ће Српска блокирати НАТО пут БиХ

Република Српска има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО, оцијењено је у извјештају америчког Конгреса о утицају Русије широм свијета, у дијелу који се односи на БиХ.

субота, јануар 13, 2018 / 21:22

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа – Хрвати, Бошњаци и Срби – која су представљена у Предсједништву БиХ, те спровести потребне реформе", пише у извјештају, а преносе Независне новине.

У извјештају се наглашава да је Република Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мјера из Акционог плана за чланство, парламент Републике Српске је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО", подсјећа се у извјештају.

У извјештају америчког Конгреса названом "Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Посљедице по националну безбједност САД" истиче се да је Милорад Додик Путинов саговорник у БиХ.

То што је Русија интензивирала односе са (предсједником РС) Милорадом Додиком, ће, како се наведи, да успори настојање БиХ да постане члан НАТО.

Руски предсједник Владимир Путин више пута се састао са Додиком, а није се суретао са централним властима БиХ, чиме је, како се истиче у извјештају, Путин "јасно показао ко је за њега пожељан саговорник".

У извјештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске" (референдуму о Дану Републике), за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрпског становништва у земљи.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оцијенила је да је извјештај да се Русија мијеша у односе унутар других земаља некоректан.



Оставите одговор