Аустрија добила владу народњака и слободара, Курц на челу 13 министара и 2 секретара

Нова аустријска влада, коју ће водити Себастијан Курц као канцелар, имаће 16 чланова – 13 министара и два државна секретара, од тога Народна партија Аустрије (ОВП) имаће седам министара, а Слободарска партија (ФПО) шест.

субота, децембар 16, 2017 / 16:57

Једини члан нове владе, који је и дио одлазеће, је најмлађи, а то је Курц, који је до сада био министар спољних послова.

Курц је, приликом састављања нове владе, потврдио да ће повећати број жена.

Тако је удио жена у тиму ОВП у новој влади чак 44,4 одсто, односно три министарке и једна државна секретарка.

На другој страни удио жена у тиму ФПО је 28,6 одсто, то јест двије министарке.

То значи да ће у новој влади удио жена бити 37,5 одсто.

Лидер ОВП Курц је, након данашње сједнице предсједништва странке представио тим народњака за нову владу.

Он је лично сишао до новинара, који су га чекали испред улаза у Политичку академију ОВП и повео их до дворишта здања у којем је организовао фото-термин са члановима владе из редова народњака.

У новој влади ОВП ће бити заступљена са Курцом на мјесту канцелара, министром финансија биће Хартвиг Легер, економије Маргарете Шрамбек, образовања, универзитета и вртића Хајнц Фасман, жена и породице Јулиане Богнер-Штраус, пољопривреде и екологије Елизабет Кестингер, министар у кабинету канцелара задужен за ЕУ, медије, умјетност и културу Гернот Блимел, а држави секретар у министарству унутрашњих послова биће Каролине Едштадлер.

Из ФПО ће мјесто вицеканцелара и министра за државну управу, спорт бити лидер Хајнц-Кристијан Штрахе, унутрашњих послова Херберт Кикл, одбране Марио Кунасек, инфраструктуре и саобраћаја Норберт Хофер, социјална питања и здравство Беате Хартингер, спољних послова Карин Кнајсел, а државни секретар у министарству финансија Хуберт Фухс.

Нова влада биће већа за једног члана од претходне.

Надлежност за ЕУ премјештена је из Министарства спољних послова у кабинет канцелара, који ће се бавити и предсједавањем Унијом у другој половини идуће године.

(Танјуг)



Оставите одговор