Истраживање о богатству и неједнакости потврдило: Пара и даље иде на пару

Глобална неједнакост у распореду богатства стабилизовала се на високом нивоу у посљедњих неколико година упркос расту прихода међу сиромашнима у Кини и умјереном диспаритету у западној Европи, наводи се у новом извјештају.

петак, децембар 15, 2017 / 14:04

Свјетски извјештај о неједнакости за 2018. годину заснован је на огромној количини података коју је сакупио међународни тим истраживача, укључујући економисте Томаса Пикетија и Емануела Саеза.

Документ показује да је неједнакост значајно порасла од 1980. године, иако је водећи један проценат најбогатијих изгубио дио удјела у глобалним приходима послије финансијске кризе 2008. године.

Сада тај проценат богатих има удио од нешто више 20 одсто у свјетским приходима. Истовремено, 50 одсто најсиромашнијих има удио у приходима мањи од 10 процената, пренио је АП.

У САД и западној Европи 1980. године је постојао сличан ниво неједнакости, при чему је један одсто најимућнијих остваривао око 10 одсто прихода. Али у 2016. години у Европи је њихов удио у приходима износио 12 одсто, а у Америци 20 одсто.

Аутори извјештаја наводе да су сакупљали званичне податке од државних извора у периоду од 15 година.

Циљ истраживања је да се на владе изврши притисак да буду транспарентније када је ријеч о финансијским подацима, како би се осигурало да дебате о неједнакости и политикама које утичу на приходе буду засноване на потпуним информацијама.

"Економска неједнакост је раширена и донекле неизбјежна. Међутим, вјерујемо да могу настати разне политичке, економске и друштвене катастропфе уколико се раст неједнакости не буде правилно пратио”, пише у извјештају.

Аутори напомињу да различити степени раста неједнакости показују да пореска политика и друга питања могу да утичу на ову ситуацију.

Раст прихода 10 одсто најбогатијег слоја становништва у посљедње четири деценије нарочито је био драматичан у Индији, Русији и САД.

На Блиском истоку, у Бразилу и подсахарској Африци формирала се "граница неједнакости” и диспаритет остаје на веома високом нивоу, закључује се у документу.



Оставите одговор