Спортисти године у Српској: Због Мајдова уведена нова награда

Било је потребно не само да један спортиста постане првак свијета, већ и да се учлани у владајућу странку, да би се сватило да у додјели награде Спортиста године у Српској нешто не штима.

петак, децембар 15, 2017 / 13:24

До сада је била пракса да се за најбољег спортисту бирају само они који наступају у Српској. Они који су наступали за Србију, па чак и они који су наступали за иностране клубове, били су ускраћени за могућност да се уопште нађу у избору, иако као спортисти поникли у Српској и својевремено наступали за овдашње клубове.

То је дјелимично исправљено на 63. избору који оранизује Глас Српске, увођењем титуле Најбољег спортисте из Републике Српске. Награде је отишла у руке свјетског првака у џудоу Немање Мајдова. Момак из Источног Сарајева покорио је свијет у Будимпешти под заставом Србије и добио награду испред одбојкашица које су освојиле европско злато, Тијане Бошковић и Бранкице Михајловић, те сребрног кошаркаша Огњена Кузмића.

Сасвим је нормално да у избор спортисте године буде обједињен и да у њему учествују сви спортисти из Српске, без обзира да ли наступају за домаћи или инострани клуб, или за репрезентацију попут Србије. У супротном, награда Гласа Српске је осуђена на вјечити провинцијализам.

Титула најбољег спортисте Републике Српске припала је Ани Гајић, одбојкашици Јединства из Брчког. Друго мјесто припало је пливачу Николи Бјелајцу, а треће скијашком биатлноцу Младену Плакаловићу.

Четврти је кајакаш Дарко Савић, пето мјесто припалео је атлетичарки Младени Петрушић, шести је рукометаш Ђорђе Ћелић, седми је ватерполиста Срђан Стевандић, осми је џудиста Борислав Богданић, девето мјесто припало је стонотенисерки Сањи Милојици, а десети боксер Дашо Симеуновић.

Најбољи тренер Републике Српске у 2017. години је Слободан Старчевић (ФК Крупа).

Повеља за изузетан спортски подвиг припала је Игору Божићу, који је научио скијати двије слијепе дјевојке, Тању Латиновић и Наташу Арсеновић.

Дугогодишњи спортски радници у пливању и атлетици Милан Јејинић и Славко Копривица добили су плакете за допринос и развој спорта, док је плакета за спортски догађај године припалаВатерполо клубу Бањалука који је био домаћин квалификационог турнира Лиге шампиона.

Плакета за амбасадоре спорта РС припала је селектору фудбалске репрезентације СрбијеМладену Крстајићу и кошаркашком тренеру Зорану Микешу.

Плакету за изузетне резултате у спорту особа са инвилидитетом добио је Драган Сикима (ККИ Врбас).

Плакете за унапређење специјалних и паралелних веза РС и Србије добили су Министарство породице, омладине и спорта РС, Министарство оладине и спорта Србије, Одбојкашки савез РС, Одбојкашки савез Србије и Ненад Крстић, бивши кошаркаш и капитен Србије.

Плакета је постхумно додијељена и Милану Радаковићу, оснивачу и директору Бањалука челенџера.

Златно перо "Лимун Папић" за најбољег новинара године припало је Андреју Кнежевићу, уреднику спортске редакције Алтернативне телевизије.



Оставите одговор