Испуњен европски сан, политичари у БиХ повећали акцизе, СНСД не смета Џаферовић

Представнички дом Парламентарне скупштине јутрос рано усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама.

петак, децембар 15, 2017 / 12:12

Након незапамћене маратонске сједнице и надмудривања опозиције и владајућих странака, представнички дом ПС усвојио је сет закона о акцизама, чиме ће се повећати цијена горива и биотечности у БиХ. Закони су усвојени рано у петак, у четири ујутро, а сједница је почела 15 сати прије.

Поскупљење

Цијене горива повећавају се за 0,15, односно 0,18 марака када се дода ПДВ.

За повећање акциза гласала су 22 посланика, док је против било 20. За сет закон о акцизама, односно путаринама, гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990. Против су били СДС, СДП, ДФ, Независни блок, БСП, АСДА и независни делеат Ђорђо Крчмар.

У питању је нешто измијењени приједлог усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара.

Кључна измјена у раније приједлоге односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће прикупљена средства искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Заступници Саша Магазиновић (СДП), Дамир Бећировић (ДФ), Александра Пандуревић (СДС), Сенад Шепић (Независни блок), Заим Бацковић (БСП) и Јасмин Емрић (АСДА) појединачно су поставили исто питање – Ко је предлагач сета закона о акцизама: да ли је то Вијеће министара БиХ или Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, који је овај закон Представничком дому и упутио да га разматра по хитној процедури.

Дом народа је овај сет закона раније усвојио по скраћеној процедури у оба читања, а од Представничког дома затражио је да га разматра по хитној процедури.

Није знало ко је предлагач а и о дневном реду се није гласало него је проглашен самоинцијативно од стране предсједавајуће Представничког дома Борјане Кришто (ХДЗ) уз сагласност замјеника Шефика Џаферовића. СНСД је сложно са СДА гласао за акцизе, иако је управо због Џаферовића и њеове ратне прошлости, често бојкотовао сједнице, а српске странке називао издајницима.

Повећање акциза заговарао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, а наводно је то било услов да за наставак аранжмана ММФ, деблокирање скоро милион евра кредита Европске банке за обнову и развој намијењених БиХ. Странке противне овом закону тврдиле су да повеање акциза не стоји као услов и да је у питању компромис да би се преко џепа грађана напунио буџет.

Шта су рекли

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић изјавила је да ће се након овога повећати инострани дуг, који БиХ ионако не може да издржи, док је посланик СДС-а Борислав Бојић рекао да ће повећање акциза изазвати линеарно повећање цијена у БиХ и пад стандарда грађана.

Момчило Новаковић из НДП-а истакао је да је економска азбука да се економске реформе не могу проводити повећањем пореских стопа.

"Оно што ми данас радимо није економско, него политичко питање", рекао је Новаковић, наводећи да је сваки покушај да се овај законски сет представи као реформа противан економској науци.

Салко Соколовић из Независног блока оцијенио је да су "акцизе потребне да поједине странке обезбиједе провођење изборне кампање идуће године те сигуран пласман кредитних средстава европских финансијских институција".

Једина која је у расправи учествовала а подржала законски сет била је Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990.

Она је у ранијим покушајима повећања акциза била против, а промјену става образложила је тиме да је у модификованом законском сету обезбијеђена транспарентност трошења средстава, што је био услов ХДЗ-а 1990.

Након гласања о сету закона о акцизама сједница је нешто иза 4.00 часа прекинута, уз најаву да ће данас наставак бити одржан наставак с почетком у 10:00 часова.

Најављено је и покретање апелације код Уставног суда БиХ због спорних процедура које су пратиле усвајање овог закона.



Оставите одговор