Бања Лука добила Конфучијев институт

Делегација Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) у саставу проф. др Радослав Гајанин, в.д. ректора, проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну сарадњу и Љиљана Стевић, директор Конфуцијевог института (КИ) на УНИБЛ присуствовала је  12.12.2017. године  XII конференцији Конфуцијевих иниститута, у граду Ксиан у покрајину Шанси у Кини.

среда, децембар 13, 2017 / 12:48

На ову уводну најаву Фронтал.СРБ нема шта озбиљније да дода, осим то да ће ваљда оснивањем иститута транскрипција са кинеског помоћног писма познатог као пинјин (латинична варијанта), па се топоними као Xi’an из увода неће остављати у оригиналу, из разлога као што сачинитељи саопштења нијеси сигурни како се то изговара. Па смо то ми превели на српски, без обзира што је оригинал саопштења достављен на азбуци.

Пошто је право име човјека чији институт носи име Кунг-фу Це, треба се одлучити да ли ћемо га називати Конфучије, као до сада што смо навикли, или Конфуције како пише овдје у саопштењу? То су ствари којим би требао да се бави један универзитет, барем прије него што ступи у породицу ових кинеских установа.

Такође и да табла коју су добили у Кини треба имати натпис на српском језику, а не на енглеском, како видимо на фотографији. Даље саопштење каже:

Том приликом проф.др Радославу Гајанину  в.д. ректора Универзитета у Бањој Луци  је пред 2.000 делегата у саставу ректора, научних истраживача и професора из читавог свијета уручена плакета новооснованог Конфуцијевог института у Бањој Луци.

Плакету је уручила потпредсједница Државног вијећа НР Кине, госпођа Лиу Јандунг.

Напомињемо да се Конфуцијев институт у Бањој Луци, на овај начин придружио породици од 525 КИ у 146 земаља широм свијета. Делегација УНИБЛ на овом скупу је боравила на позив Конфуцијевог института са сједиштем у Ханбану.

Проф др. Гајанин је имао прилику упознати се са директором одјељења за планирање Сједишта Конфуцијевих института господином Цао Диефенг и представити му сараднике који су радили на оснивању овог, за Републику Српску, важног пројекта.

Делегација Универзитета у Бањој Луци је са партнерским Универзитетом из Тиањина (TUTE-Tianjin University of Technology and Education of China – па би Фронтал.СРБ надопунио да се онда овај град вјероватно чита као Тианџин, а не по принципу н+ј=њ) имала интезивне радне састанке на којима су дефинисани статут КИ и акциони план, те задаци за наредни период.

Универзитет је такође представио директора КИ, професорицу Jин Цаи која ће у Бања Луци заједно са директором КИ Института из Бања Луке Љиљаном Стевић, водити Конфуцијев институт.



Оставите одговор