Адам Шукало ситан деманти у име ПДП пише

Министар Петар Ђокић и Вук Хамовић настављају и даље да обмањују јавност и наносе штету Буџету Републике Српске и Буџету општине Станари. Поводом саопштења Министарства индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске од 09. децембра 2017. године и данашњег демантија компаније "Energy finansing team " ЕФТ Станари дужан сам да одговорим и поставим нова […]

понедељак, децембар 11, 2017 / 16:23

Министар Петар Ђокић и Вук Хамовић настављају и даље да обмањују јавност и наносе штету Буџету Републике Српске и Буџету општине Станари.

Поводом саопштења Министарства индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске од 09. децембра 2017. године и данашњег демантија компаније "Energy finansing team " ЕФТ Станари дужан сам да одговорим и поставим нова питања, чији одговори су, тврдим, у супротности са тврдњама из демантија.

Задовољство ми је што смо питање концесионих накнада које се односи на привилегован положај компаније ЕФТ Станари, а на штету Буџета Републике Српске и Буџету општине Станари отворили у јавности.

Невјероватна чињеница да министар Ђокић и Вук Хамовић који газдује са ЕФТ Станари настављају да обмањују јавност, али и институције Републике Српске, говорећи углас да је све уреду и да ЕФТ Станари није привилегован концесионар. Такође тврде да спорне измјене Правилника о висини концесионих накнада и банкарских гарација у области електроенергетике, енергената , рударства и геологије су усвојене уз сагласност и позитивно мишљење свих институција у Републици Српској које су за то надлежни и да се то односе на све концесионаре из ове области , што није тачно.

Из тог разлога постављам сљедећа питања ресорном министру Ђокићу, и компанији ЕФТ-Станари и инсистирам да јавно одговоре:

1. Да ли је тачно да је Mинистaрство усвојило и објавило Измјену и допуну Правилника о висини концесионих накнада и банкарских гарација у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије СЛ ГЛ 3/16 у којем сте концесионаре који у свом саставу осим рудника имају и термолектрану ослободили плаћања посебне концесионе накнаде на угаљ који служи у производњи електричне енергије?

2. Да ли је тачно да наведену измјену и допуну Правилника из јануара 2016. године уопште нисте доставили Министарству финансија у Влади РС на мишљење, јер је ријеч о очигледном умањењу буџетских прихода?

3. Да ли је тачно да сте измјеном овог правилника ушли у област законске регулативе који не омогућава било ком концесионару да буде ослобођен плаћања концесионе накнаде? Зашто сте то урадили кад знате да правилник као подзаконски акт не може регулисати материју Закона о концесијама?

4. Да ли је тачно да се ова измјена односи само на концесионара ЕФТ Станари имајући у виду да зависна предузећа у систему Електропривреде РС уопште немају концесиони уговор/однос, а самим тим ни накнаду иако су по закону Закону о концесијама из 2013. дужни да је плаћају?

5. Да ли је у контексту стварања бољих услова за пословање концесионара Народна скупштина РС већ урадила много пошто је 11. фебруара 2016. усвојила Измјену Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производњу електричне енргије тј. његовим чланом 4. умањила накнаду са 0,006 на 0,003 по произведеном киловат-часу за термоелектране?

6. Да ли је тачно да се Измјена и допуна Правилника о висини концесионих накнада и банкарских гарација у области електроенергетике, енергената , рударства и геологије СЛ ГЛ бр.50/16 којом сте умањили концесиону накнаду са 3,6 на 0,5 % од годишњег прихода оствареног производњом и продајом електричне енергије односи само на концесионара ЕФТ Станари, будући да зависна предузећа у систему Електропривреде РС уопште немају концесиони уговор/однос а самим тим и накнаду иако по закону Закону о концесијама из 2013. су дужни плаћати ту накнаду?

7. Колику количину угља просјечно по сату ЕФТ-СТАНАРИ спали у ТЕ СТАНАРИ и колики је годишњи приход остварен производњом и продајoм електричне енергије?

8. Да ли компанија ЕФТ Станари преговара о продаји ТЕ Станари са хрватском Eлектропривредом?

9. Да ли је ЕФТ Станари поднијела захтјев ресорном министарству за продужење концесионог уговара и на који временски период?

10. ЗАСТО СТЕ УСВОЈИЛИ ОВЕ СПОРНЕ ПРАВИЛНИКЕ, И КОЈИ СУ ТО НОВИ КОНЦЕСИОНАРИ КОЈИ СУ СЕ ПОЈАВИЛИ НАКОН ИЗМЈЕНЕ ПОДЗАКОНСКЕ РЕГУЛАТИВЕ У ОБЛАСТИ КОНЦЕСИЈА И КОЈИМА ПОСЛОВИМА ЈЕ РИЈЕЧ?

Такође, подсјећам на чињеницу да су МУП РС и Републичко тужилаштво започели истрагу у вези са вашим заједничким пословима и усвајањем правилника који су ЕФТ-у СТАНАРИ донијели додатни екстрапрофит, приходе министру Ђокићу, а Републици Српској штету.

У ишчекивању одговора на конкретна питања, срдачно вас поздрављам.

С поштовањем,

Бањалука, 11. децембар 2017. године

Адам Шукало
Клуб посланика ПДП у Народној скупштини РС



Оставите одговор