Транспаренси спремио пригодан програм за Дан борбе против корупције

Међународни дан борбе против корупције обиљежава се 9. децембра, још од 2003. када је усвојена Конвенција Уједињених нација против корупције. Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) сваке године користи ову прилику да анализира степен ефикасности борбе против корупције у БиХ, те кроз организацију различитих догађаја укаже на кључне проблеме и кораке које је неопходно учинити како би се ниво корупције у БиХ смањио.

субота, децембар 9, 2017 / 12:23

Нажалост, и ове године анализе ТИ БиХ показују да БиХ још увијек није направила значајан напредак у провођењу законских и институционалних реформи, те да је борба против корупције у БиХ неефикасна.

Иако је борба против корупције постављена као приоритет у свим стратешким документима, као што је, између осталог, и Реформска агенда, коју су декларативно подржали сви актери у БиХ, изостали су конкретни кораци на унапређењу антикорупционих закона и јачању независности и ефикасности институција које их примјењују.

Власти у БиХ нису ништа учиниле на унапређењу закона у кључним областима, као што су јавне набавке, реформа правосуђа, финансирање политичких партија, сукоб интереса, гдје је хитно потребно унаприједити механизме транспарентности, одговорности и интегритета, јачајући надзор над утрошком јавних средстава, али и независност институција чија је улога процесуирање корупције и примјена антикорупционих закона. Ипак, кључни предуслов за ефикаснију борбу против корупције, је отклањање свих облика непримјерених утицаја и притисака на институције од којих се очекује објективна и непристрасна примјена закона, а умјесто њиховог отклањања, овакви притисци постају све видљивији и израженији.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ ће и ове године обиљежити Међународни дан борбе против корупције, кроз активности које укључују:

-​ Презентацију налаза Мониторинга провођења Стратегије за борбу против корупције 2015.-2019. – 11.12.2017. у Хотелу Еуропе (Сарајево) у 11:00 часова.

-​ Регионалну конференцију поводом Међународног дана борбе против корупције, коју организују ТИ БиХ, АЦЦОУНТ и Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције – 12.12.2017. у Хотелу Холидаy (Сарајево), у 9:30 часова.

-​ Шта смо тразили, а шта добили: Презентација резултата мониторинга јавних набавки у БиХ 2017, у организацији ТИ БиХ, ФОД БиХ, ЦИН, ЕДА и У.Г. Тендер – 13.12.2017. у Хотелу Еуропе (Сарајево) у 11:00 часова



Оставите одговор