СДС подноси пријаве против начелника Рогатице и директора Шума РС

Српска демократска странка ће у наредном временском периоду поднијети нове кривичне пријаве против одговорних лица у Јавном предузећу "Шуме Републике Српске", а првенствено против директора Ристе Марића али и начелника општине Рогатица Милорада Јагодића.

петак, новембар 24, 2017 / 14:19

Из Ревизорског извјештаја о пословању овог предузећа за 2016. годину видљиво је постојање основа сумње да су у овом предузећу почињене многе криминалне радње и незаконитости, наводи се у саопштењу СДС-а.

"Сматрамо да је баш због ових радњи предузеће доведено у озбиљне финансијске проблеме и да је тренутно у току пљачка и отимачина ‘Шума РС’ као природног ресурса Републике Српске”, наводе у СДС-у.

Истичу да су према налазима ревизорског извјештаја одговорна лица у предузећу "Шуме РС" лажно водила пословне књиге, избјегавајући да прикажу као приход накнаду од уплата власника приватних шума по основу услуга које су пружане приватницима и то у износу већем од 2.670.000 КМ. Тиме су дали лажне податке о свом стеченом опорезивом приходу и избјегли плаћање излазног ПДВ-а у износу од 454.057 КМ, што је утврдила и Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Поред тога, одговорна лица у предузећу "Шуме РС" су лажним вођењем пословних књига избјегла да прикажу обавезе по основу пореза на добит у износу од 586.069 КМ што је рјешењем утврдила Пореска управа Републике Српске, каже се у саопштењу.

Ревизија у налазу указује на висок ризик по предузеће у погледу непоступања предузећа по пореским прописима. Предузеће је у 2016. години имало мању добит за 4.613.892 КМ у односу на 2015. годину или за 36,63 % мање.

Обавезе предузећа закључно са 2016. годином су износила око 29 милиона КМ од чега око 10 милиона представља дуг према комерцијалним банакама а око 19 милиона дуг на основу обавезе плаћања пореза и доприноса и обавезе према општинама.

Као обезбјеђење дуговања директор и друга одговорна лица су заложила готово комплетну имовину "Шума РС" па чак и Управну зграду предузећа на Сокоцу.

"Сматрамо да чињеница да је заложио ‘кућу у којој сједи’ довољно говори о раду и компетенцијама директора Ристе Марића који је послије катастрофалних потеза које је вукао као директор ‘Шума РС’ изгубио свако право да буде на челу овог предузећа. Из тог разлога сматрамо да би оставка директора Риста Марића била једини моралан потез”, истичу у СДС-у.



Оставите одговор