Зимбабве након 37 година добио новог предсједника

Емерсон Мнангагва положио је заклетву као нови предсједник Зимбабвеа на церемонији на стадиону у главном граду Харареу, јавио је ББЦ. Полагамњу заклетве присуствовало је више десетина хиљада људи.

петак, новембар 24, 2017 / 13:42

Избор новог пратио је драматичан одлазак досадашњег предсједника Роберта Мугабеа, који је након 37 година владавине, под великим притиском, поднио оставку на ту функцију.

Прије тога, њему и његовој породици загарантована је безбједност од судских процеса. Званичници су рекли да су "Мугабе и његова породица безбједни, а његов статус хероја земље је сигуран".

Мугабе је у писму навео да је одлука о одступању добровољна. Та вијест изненадила је многе, с обзиром да је стигла у тренутку док се у парламенту разматрао импичмент Мугабеа.

Претходно је Мугабе одбијао да се повуче, упркос војном удару и свакодневним протестима.

Мнангагва (75) је тек други шеф државе од стицања независности Зимбабвеа 1980. године.

Мнангагва, лојалан Мугабеу и својевремено дугогодишњи министар одбране, смијењен је 6. новембра са функције потпредсједника Зимбабвеа на захтев Грејс Мугабе, јер јој је био на путу да наслиједи супруга, који је са 93 године био најстарији активни предсједник неке државе у свијету.

Његова смјена је у ноћи између 15. и 16. новембра изазвала излазак војске на улице.

Мнангагва, који је био ван земље, вратио се из изгнанства у Зимбабве у сриједу.

Нови предсједник Зимбабвеа је листи особа под санкцијама САД због активности током владавине збаченог предсједника Мугабеа. Мнагагва је на мети америчких санкција због "подривања демократског процеса или институција" као и због "насиља и кршења људских права политичких противника".



Оставите одговор