Банке без образложења укинуле рачуне Ле Пеновој и Националном фронту

Марин Ле Пен оптужила је у двије банке да су објавиле "банкарску фетву” јер су затвориле њен и рачун станке у намјери да ућуткају Национални фронт на чијем челу се налази.

четвртак, новембар 23, 2017 / 23:18

Банке су објавиле да су поступале у складу с регулаторним захтјевима, али нису понудиле објашњења за затварање рачуна.

Ле Пен се опоравља од пораза на прошлогодишњим парламентарним и предсједничким изборима током којих је оптужила француске банке да су политички пристране јер су јој ускратиле зајмове за кампању.

"То је покушај да се угуши опозициона странка и ниједан демократа не би то смио допустити”, рекла је ле Пен на конференцији за новинаре и позвала предсједника Емануела Макрона и друге политичке странке да подрже Национални фронт.

Најавила је да ће странка тужити банку Сосијете Женерал и њену подружницу Креди ди Норд. Планира да тужи и банку ХСБЦ јер је та затворила њен лични рачун.

Сосијете Женерал је одбацила оптужбе да је под утицајем политике и све три банке устврдиле су да су поступале у складу с прописима.

У Француској банке имају право да затворе рачун уз претходно обавјештење клијента и нису дужне да наводе разлоге за такву одлуку.

Национални фронт већ дуго има потешкоћа с финансијама. Та је странка под истрагом због 9 милиона евра зајма који је добила 2014. од некадашње руске банке. Странка је потрошила 12,5 милиона евра на предсједничке изборе у овој години, а присталице странке од тада су замољени да директно помогну новцем.



Оставите одговор