Кинез срушио Закерберга са трона најутицајнијег у ИТ сектору

Фејсбук и Инстаграм нису помогли Марку Закербергу да остане на врху ни по утицају на свијет, ни по богатству. Нови господар друштвених мрежа стиже из Кине а зове се – Ма Хуатенг.

четвртак, новембар 23, 2017 / 23:19

Овај кинески милијардер са успјехом води бизнис који се ослања прије свега на информационе технологије и њихову примјену у свакодневном животу.

Ма је направио одличан посао улагањем у Снепчат и Тесла аутомобиле, а захваљујући новим пословним подухватима постао је вриједнији од Марка Закерберга и Фејсбука коме је директна конкуренција. Кинески милијардер има много шири спектар интересовања у односу на Марка, па и не чуди што га је престигао на листи најбогатијих и најутицајнијих ИТ људи на свијету.

Главни разлог за апсолутни тријумф је Тенцент Холдингс, која је и званично најуспјешнија компанија која се бави друштвеним мрежама. Њена вриједност је процењена на преко 500 милијарди долара што Хуатенга чини богатијим не само од Марка него и Пејџа и Брина, сувласника Гугла!

Како је Ма Хуатенг постао нови ИТ краљ?

Како извјештава Форбс, Маово лично богатство је процијењено на преко 48 милијарди долара. До њега је дошао прије свега улагањем у друштвене мреже и видео игре за мобилне телефоне.

Поред Снепчета, Тенцент се ослања и на ВиЧет који је изузетно популаран у Кини. Један од главних адута је свакако изузетно популарна видео Фри-то-Плеј игра Хонор оф Кингс која треба да дебитује у Америци. Њена заразност је толико велика да је компанија увела ограничења играња за млађе од 12 година.

Са изласком Тенцента ван оквира кинеског тржишта у којем доминира, очекује се још већи раст компаније и богатства њеног власника – за кога је до сада мало ко чуо. Сада сви знају ко је Ма Хуатенг.



Оставите одговор