Шта би било да их је назвао потурицама?

Турски новинар, колумниста и спортски коментатор Расим Озан Кутахјали добио је отказ на телевизији Бејаз ТВ, након што је користио погрдне и увредљиве ријечи на рачун грађана Ефбиха исламске исповијести, које Фронтал.СРБ одбија звати хегемонистичким термином "Бошњаци".

уторак, новембар 21, 2017 / 21:20

Но, јавност и медији у Турској немају проблем да ту виде не само нацију, већ и још некакву "бошњачку", како и слиједи.

Кутахјали је 19. новембра, говорио у спортској емисији на телевизији Бејаз, а том приликом шокирао је јавност у Турској, али и шире, након врло тешких, увредљивих и крајње вулгарних ријечи у контексту бошњачког народа, преноси Агенција Анадолија.

Главни уредник за спорт на телевизији Бејаз, уредник и водитељ емисије "Дерин Футбол" Ертем Сенер је синоћ на почетку емисије потврдио како је овај телевизијски канал прекинуо сарадњу са Кутахјалијем.

"Срца наше браће Бошњака су сломљена. Ми смо са нашом браћом Бошњацима као нокат и месо. Према одлуци коју смо вечерас донијели са управом нашег канала, од данас прекидамо сарадњу са Кутахјалијем", рекао је Сенер.

На то колико је јавност у овој земљи била шокирана ријечима Кутахјалија могло се видјети и кроз лавину реакција које су услиједиле након тога, како кроз изјаве и саопштења, тако и кроз поруке на друштвеним мрежама. Наиме, реаговали су бројни званичници, политичари, спортисти, као и већина невладиних организација у Турској које представљају досељенике у овој земљи са простора Балкана.

Први је реаговао Сафет Санџакли, бивши турски фудбалски репрезентативац, поријеклом из Санџака, те актуелни посланик у турском парламенту испред турске Странке националног покрета (МХП).

"Наводни коментатор својим ријечима није сам повриједио становнике поријеклом Бошњаке, он је починио злочин против цијелог човјечанства без обзира на етничку или вјерску припадност, првенствено турског народа", казао је Санџакли, те додао:

"Због ријечи је је изговорио пред очима турског народа, негирајући све вјерске, моралне и људске вриједности, против особе чије име више не желим помињати, не само као дијете турске породице поријеклом Бошњак, већ и као заступник турског народа у парламенту, поднијећу кривичну пријаву Тужилаштву у Анкари и овај процес ћу пратити до краја", поручио је Санџакли.

Врховно вијеће за радио и телевизију Турске (РТУК) саопћило је како ће на дневном реду овоседмичног састанка бити говора о скандалу Кутахјалија, односно ријечима које је изговорио током програма уживо на телевизији Бејаз.

Скандал је осудио и прослављени турски кошаркаш са 15-годишњом каријером у НБА лиги, такођер поријеклом из Санџака, те предсједник Кошаркашке федерације Турске Хидајет Туркоглу.

"Нијесмо заслужили Расима Озана Кутахјалија и особе попут њега, који на подли и будаласт начин настоје понизити бошњачки народ, који је одувијек имао искрене и пријатељске односе са Турцима. Као Бошњак најоштрије осуђујем ову особу и позивам тужиоце да обаве свој посао", поручио је Туркоглу путем Твитера.

Лидер турске опозиционе Републиканске народне странке (ЦХП) Кемал Килиџароглу је данас у Анкари, обраћајући се члановима партије, прочитао саопштење бошњачких и санџачких невладиних организација у Турској, те осудио изјаве сада већ бившег коментатора на телевизији Бејаз.



2 КОМЕНТАРА

  1. Мислио сам да је чаршијска сладуњавост домаће радиности, али видим из ових изјава да је и она увезена…

    Него, зна ли се шта је Расим рекао да изнуди овакву одмазду? Нисам то пронашао на нашим порталима, а турски не зборим.

Оставите одговор