НДП анализира податке Градске управе БЛ о стању младих

Подаци из анализе Омладинске политике Града Бања Лука за период 2018. – 2022. указују на катастрофално стање у којем се налази популација младих у највећем граду Републике Српске. Висока незапосленост, мизерни приходи, немогућност стварања породице водећи су разлози мотива за одлазак из Бањалуке и Републике Српске.

петак, новембар 17, 2017 / 16:05

Податак да је 60% младих између 15 и 30 година незапослено у највећем граду Српске указује на алармантну ситуацију у друштву.

Умјесто да су ”ударна песница” и генератор раста привредне активности њихов потенцијал остаје потпуно неискоришћен.

Оно што је још шокантније је податак да 28% младих има мјесечне приходе испод 100КМ, приходе преко 400КМ има њих 19%, оних са приходом преко 600КМ је свега 15%, док су приходи преко 800КМ привилегија само 6,5% испитаника.

Ове чињенице воде нас према податку да тек око 25% младих живи самостално, док је њих 75% још увијек са родитељима. Врло мали број њих је у позицији да оснује породице па је тако неожењених и неудатих Бањалучана, у овој категорији, забрињавајућих 89%.

Са друге стране, само нешто више од 6% њих има дјецу, док огромна већина о томе не може ни размишљати. Већина младих стране језике учи због запослења у другим државама, а језик који би хтио научити највећи број њих је њемачки.

Бањалуку у овом моменту највише напуштају високообразовани млади људи, те радници и стручњаци из здравственог сектора.

На питање ”Да ли желите остати у Бањалуци и Републици Српској”, чак 51% њих је одговорило да не жели.

Овакав одговор је посве логичан слијед ”црне статистике” животног стандарда младих људи највећем граду Републике Српске и зато Народни демократски покрет користи прилику да позове на одговорност и укаже на катастрофално стање у Бањалуци.

НДП ће наставити да се бори против оваквих трендова и процеса, кроз конкретне мјере, приједлоге и рјешења за постојећу економску, демографску, друштвену и политичку ситуацију у Републици Српској.

У изради Омладинске политике Града Бања Лука узети су у обзир одговори 1018 испитаника, чија је просјечна старост 26. година.

Информативна служба НДП



Оставите одговор