Мадридски свилен гајтан за Пуђдемона у суботу

Каталонски лидер Карлес Пуђдемон у суботу неће имати више никакву власт, када Сенат одобри суспензију каталонске аутономије, рекла је данас потпредсједница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија.

понедељак, октобар 23, 2017 / 18:37

"Предсједник каталонске владе неће више вршити своје функције када одлука буде објављена. Неће више имати потпис, неће моћи да доноси одлуке, више неће примати плату", рекла је она за радио Онда серо.Предсједник каталонског Генералитата има право на тјелохранитеље, стан у Барселони и службена кола.

Саенс де Сантамарија није прецизирала које ће мјере влада предузети ако Пуџдемон не буде поштовао одлуке Владе у Мадриду.

Влада премијера Маријана Рахоја је у суботу објавила да је од Сената затражила да активира члан 155 Устава и тако омогући влади у Мадриду да преузме управу над каталонском владом и регионалном полицијом, а каталонски парламент стави под надзор док се организују регионални избори.

Сенат, у ком Рахојеви конзервативци имају апсолутну већину, гласаће о предложеним мјерама на сједници у петак.

Паралелно с одлукама шпанске владе, каталонски сепаратисти пријете једностраним проглашењем независности.

Ријеч је о најозбиљнијој политичкој кризи у Шпанији од успостављања демократије 1977.

Сецесионистичка већина у каталонском парламенту је данас најавила сједницу за четвртак.
Каталонска љевица пријети грађанском непослушношћу

Љевичари учествовали у чувању бирачких мјеста и сукобу са полицијом (фото:Бета) Љевичари учествовали у чувању бирачких мјеста и сукобу са полицијом (фото:Бета)

Каталонска екстремно љевичарска партија ЦУП најавила је данас кампању "масовне грађанске непослушности" ако влада Шпаније преузме управу над КаталонијомПрема ЦУП, таква одлука Мадрида би била "највећа агресија" против Каталоније од времена диктатуре Франсиска Франка.

Франко је такође укинуо каталонску аутономију.Шпанска влада је у суботу одлучила да активира члан 155 Устава, што још треба да одобри Сенат, и тако предузме драстичне мјере за успостављање контроле над Каталонијом: регионална влада би била распуштена а парламент и медији стављени под надзор.

Тај члан Устава предвиђа да се некој регионалној влади, у случају да угрози интересе шпанске државе, могу одузети сва овлашћења – и пребацити на централну владу у Мадриду.

ЦУП тврди да би таква "агресија" изазвала одговор у виду "масовне грађанске непослушности".

Десет посланика ЦУП је неопходно каталонском сепаратистичком лидеру Карлесу Пуђдемону за већину у регионалном парламенту.

Та партија је учествовала и у организовању "комитета за одбрану референдума", грађана који су се 1. октобра окупљали испред гласачких мјеста да би омогућили одржавање референдума о независности.

Полиција је на гласање одговорила насиљем. ЦУП је такође позвала на "најбрже могуће" проглашење независне републике на основу резултата референдума на ком се 90 одсто изашлих бирача опредијелило за независност.

Пуђдемон је одложио усвајање декларације независности да би дао времена "дијалогу" са Мадридом, али су влада и премијер Маријано Рахој тражили јасно одустајање од сецесије.



Оставите одговор