Апликација за тапшање предсједнику, и друге љепоте култа личности Ђипинга

Просјечног младог Кинеза можда није интересовао овонедељни трочасовни говор кинеског лидера Си Ђинпинга на конгресу Комунистичке партије, али су му радо аплаудирали преко најновије апликације за паметне телефоне која се проширила интернетом у Кини.

понедељак, октобар 23, 2017 / 11:15

Интернет компанија Тенсент, позната по апликацији за инстант поруке ВиЧет, ове недеље је изашла с игрицом која корисницима омогућава да тапшу предсједнику – тапкањем по екрану телефона.

Циљ је да то учине што више пута за одређено вријеме, наводи агенција АП. За само три дана игрица је одиграна 1,2 милијарду пута, а многи су дијелили резултате преко друштвених мрежа и изазвали пријатеље.

У новој Тенсентовој игрици кориснику се приказује кратак исјечак говора Си Ђинпинга са отварања конгреса КП Кине, на неке од тема као што су побољшање живота сиромашних сељака или регулисање тржишта станоградње, након чега корисник треба да тапше.

Корисници су забиљежили невјероватне резултате у броју пљесака у секунди, наводи АП и додаје да је игрица примјер како КП Кине користи интернет и популарну културу за ширење своје поруке, подстицање патриотизма и изградњу лојалности вођству а посебно Си Ђинпингу за кога се тврди да је прикупио више моћи него било који кинески лидер у претходним деценијама.

Култ личности и кинески Кумровец

Све више се примјећује да сијева владавина одступа од колективне, и прераста у индивидуалну. То се види по изградњи култа једне личности. За вријеме Ксјаопинга умртвљен је процес идолопоклонства Мау, али си сада попуњава празан простор.

Изложба посвећена кинеским успјесима у протеклих пет година, прије последњег конгреса, у потпуности је била подређена њему. Предсједникове слике, од сусрета са свјетским државницима, одржаних говора позирања са оружјем, мажења животиња, доминирале су на изложби.

Си Ђинпинг је брзо добио надимак "Велики тата", што пренесено може да значи и господар, како су се ословљавали кинески цареви. О Сију се пјевају пјесме које говоре како он смије да стане испред сваког тигра, колико год да је велик, да се не плаши ни неба ни земље. И да је сан сваког Кинеза да га једног дана сретне.

Тако постоје пјесме у којима се каже: Бог је сишао на земљу поред мене, и данас је велики дан, видио сам тату Сија, срећа куца на моја врата.

Организују се походи његовим животним стазама, који су нека мјешавина туризма, ходочашћа и партијске обавезе. Село Лиангце је кинески Кумровец, са мистичним елементима попут пећине у којој је спавао млади Си током преваспитавања у вријеме Културне револуције.

Последњи кинески предсједници попут Цемина и Ђинтаоа су се понашали као менаџери, и нису градили свој култ. сијево понашање многи тумаче као жељу да промијени закон и омогући наставак владања и након другог мандата, који је управо почео.



Оставите одговор