Пас изазвао несрећу на аутопуту 9. јануар – нико не зна откуд он ту

Седам особа повријеђено је у саобраћајној несрећи на аутопуту "9. јануар" када је на коловоз истрчао пас, те возачи нису успјели да се безбиједно зауставе, сазнаје "ЕуроБлиц".

субота, октобар 21, 2017 / 12:45

У Полицијској управи Бањалука потврдили су да се несрећа догодила 18. октобра у 11 часова на дионици аутопута у мјесту Милосавци код Лакташа.

"Утврђено је да су у несрећи учествовали комби "фолксваген каравела" којим је управљао Бојан Симић (36) из Лакташа и аутомобил "шкода октавиа" за чијим воланом је био Драган Радуловић (43) из Добоја”, рекли су у полицији, наводећи само иницијале возача.

Они су додали да је о овој несрећи обавијештен и дежурни тужилац бањалучког тужилаштва.

Извор близак истрази појаснио је да је ову бизарну несрећу изазвао пас који је истрчао на цесту, међутим истиче да се поставља питање откуд животиње на путу.

"Према закону ауто-пут мора бити обезбијеђен на тај начин да се поред пута налазе заштитне ограде, управо како би спријечиле да се животиње нађу на путу. Када неко вози преко 100 километар на час и нешто му се нађе на коловозу, скоро је немогуће да он избјегне несрећу”, каже саговорник листа.

Према сазнањима, ова несрећа се управо тако и догодила када је Радуловић својом "шкодом" покушао заобићи пса на путу.

"Иза њега се кретао комби који је возио Симић, а који је превозио раднике Завода "Др Мирослав Зотовић", а међу којима је било и неколико љекара. Када је Симић видио да возач "шкоде" кочи и он је покушао зауставити аутомобил, али није успио и ударио је у задњи дио "шкоде". Од ударца возач "октавије" је изгубио контролу и ударио у заштитну металну ограду са лијеве стране пута”, појаснио је извор из истраге.

Према његовим ријечима том приликом повријеђено је пет особа из комбија и две из "шкоде".

Он стиче да сада треба утврдити ко је крив зато што се пас нашао на ауто-путу, јер су посљедице могле бити пуно теже.

"Треба проверити да ли на том дијелу пута имају заштитне ограде са стране, јер оне по закону морају бити. Ако имају ограде, онда пас никако није могао проћи поред њих, а ако немају онда одговорност сноси предузеће "Аутопутеви РС" које је било дужно да их постави”, каже саговорник листа.

Портпарол "Аутопутева РС" Добрила Мајсторовић рекла је да се свом дужином новог аутопута, који је недавно отворен, налазе заштитне ограде и да је то био услов да би он био пуштен за саобраћај.

Истиче да постоји могућност да је пас ушао на мјесту гдје се још изводе радови.

Возачи истичу да ово није први пут да на аутопуту виде животиње, поготово истучу проблеме на релацији Бањалука-Градишка.

"Пре неколико мјесеци ишао сам према Градишки када је на пут истрчала лисицама. Возио сам око 120 километара на час и нисам је могао заобићи него сам је ударио аутом. Од удара на возилу ми је била штета од неколико стотина марака”, каже један од возача.

Лопови краду ограде

Директор агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић појаснио је да на свим аутопутевима обавезно мора бити заштитна ограда како би се спријечила улазак животиња на пут.

"Да би се отворио аутопут услов је да има ограду иначе би имали велики проблема са несрећама због животиња. На путу према Градишки на мјестима гдје се искључују возила постоји могућност да уђу животиње на пут. На путу за Добој једино постоји могућност на оним дијеловима петљи гдје није било могуће затворити пут, па је могуће да су ту ушле животиње. Могуће да је неко и украо дијелове ограде, јер је то честа појава ", истиче Радовић.

(ЕуроБлиц)



Оставите одговор