ЕУ битанге: Милиони миграната ушли без икакве провјере, Балканцима уводе дозволе за путовање

Држављани земаља Западног Балкана убудуће ће за путовање у шенгенски простор морати претходно да траже одобрење од надлежних служби ЕУ.

петак, октобар 20, 2017 / 09:32

Из ЕУ ће наставити са причом да за становнике ових подручја не важи визни режим и нису потребне визе, али ће се опструкција слободног кретања извести на други начин. Процедура је нешто другачија него раније, али је ствар мање више иста.

Из Одбора за грађанске слободе Европског парламента је речено да је поступак "сложен” и да би "систем, уколико буде усвојен, могао да ступи на снагу тек почетком 2020. године”.

Одобрење ће се тражити испуњавањем електронског фомулара, а одговор ЕУ ће стизати у року од најкасније 72 сата, али ће онима за које се утврди да представљају опасност по безбједност ЕУ бити одбијена дозвола за путовање, наводи се у предлогу за успостављање новог Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС).

Објашњење је ппосебно лицемјерно у свјетлу мигрантске кризе, током које је на територију ЕУ ушло небројено много миграната, који нису провјеравани, већ су наглашено одбијали да да покажу документа и да се региструју. То су радили под изговором да се "плаше Асада" иако огромна већина њих нема никакве везе са Сиријом, већ долазе из Афганистана, Ирака и сјевера Африке.

За разлику од Европљана са југа континента, вођена је читава кампања да се пуштају без ограничења.

Детаљи приједлога

Нови приједлог Европске комисије потврдио је Одбор за грађанске слободе (ЛИБЕ) Европског парламента, а пошто га у ЕП усвоје сва надлежна тијела, биће прослијеђен на усвајање Савјету министара ЕУ, рекао је званичник одбора ЛИБЕ.

Према предлогу, грађани држава Западног Балкана и других земаља којима нису потребне визе за путовање у "шенгенски простор” ЕУ без унутрашњих граница мораће за услугу претходне провјере да плате 10 еура, али ће тај трошак покривати раздобље за путовања од три године, односно док траје важност пасоша.

Од плаћања ове дажбине ће бити ослобођена лица млађа од 18 и старија од 60 година, чланови породица држављана ЕУ, као и студенти и научно особље.

Представница за штампу одбора ЛИБЕ Естефанија Нариљос је рекла да би поступак у ЕП требало да се оконча до краја године, а потом ће о систему ЕТИАС коначну одлуку донијети Савјет министара ЕУ.

Грађани Западног Балкана који желе да путују и не треба да ваде визе за "шенгенски простор” ЕУ ће претходно морати да траже одобрење путем електронског формулара у којем ће поред личних и података о пасошу, морати да наведу и адресу боравишта у Унији, тамошњи контакт и земљу уласка у ЕУ.

Такође ће морати да "власти ЕУ обавијесте о томе да ли су били осуђивани за озбиљне криминалне прекршаје (тероризам, сексуалну експлоатацију дјеце, трговину људским бићима или дрогом, убиства и силовања), као и о боравку у специфичној зони сукоба или одлуци да напусте неку земљу, и то све за посљедњих десет година”.

Електронски формулар с молбом лица да путује без виза у шенгенску зону ће аутоматски бити провјерен у базама података ЕУ, укључујући Шенгенски информациони систем (СИС), Систем уласка/изласка, као и преко база европске полицијске службе Еуропол и Интерпола, "како би се провјерило није ли путни документ изгубљен, украден или је за тим лицем издат налог за хапшење”, наводи се у образложењу предлога за ЕТИАС.



Оставите одговор