Представништво у Србији спремило програм за тамошњи Сајам књига

Представништво Републике Српске у Србији ће и ове године на Међународном београдском сајму књига организовано, на једном репрезентативном штанду (хала 2, ниво А), представити најзначајнија издања свих издавачких кућа из Републике Српске, издања значајних институција Републике Српске, научних и просвјетних установа, као и издања удружења и задужбина који у Републици Српској имају и издавачку дјелатност.

четвртак, октобар 19, 2017 / 15:30

Као и претходних година, штанд Удружења издавача Републике Српске биће непосредно уз штанд Републике, а своје посебне штандове имаће Завод за уџбенике и наставна средства, "Бесједа" и Задужбина "Петар Кочић".

Овогодишњи наступ Републике Српске на београдском сајму књига отвориће министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, у понедељак, 23. октобра у 12 сати у свечаној сали Београдског сајма. Глумци Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина тада ће стиховима из пјесме "Почетак буне против дахија" обиљежити 250. годишњицу Филипа Вишњића, а потом ће бити и прва промоција издања из Републике Српске на овогодишњем сајму: предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске представиће први том Енциклопедије Републике Српске. Услиједиће потом промоције на штанду Републике Српске, у хали 2, ниво А, и у салама за промоције.

Представништво Републике Српске у Србији ће на овом сајму, у 43 промоције (на штанду Републике Српске и у салама за промоције) представити 62 књиге, шест часописа и два зборника плус књиге лауреата књижевне награде "Сова" Завода за уџбенике и наставна средства, а нећемо пропусти да на штанду Републике Српске опет имамо Пјесничко вече Србије и Српске. Уз то, на штанду ће бити промовисан и пројекат "Биографска карта" Асоцијације за унапређење и промоцију туризма, умјетности и културе из Бање Луке, а у хали 2, ниво Ц, биће (у организацији НУБ РС и Представништва) свих осам дана сајма, од 22. до 29. октобра, изложба "На пергаменту душе", пјесме и фреске Светислава Мандића.

Изгледом штанда, који у битним детаљима мијењамо у складу с годишњицама српских писца, већ три године доминирају српска ћирилична слова, чиме желимо да нагласимо потребу и значај његовања и очувања српског језика и писма. Инсистирање на заштити српског писма увијек је било и јесте први корак у очувању српског јединства и саборности, а то нам је, рекао бих, и сада најпречи посао. Само у пуном јединству и саборности можемо његовати и успјешно сачувати не само свој језик и писмо, него и своју вјеру православну, своју културно-историјску посебност и традицију у којој је народна епска поезија и данас достојна дивљења као што је била кад је, захваљујући Вуку, задивила Гетеа и Европу. Ове године смо, обиљежавајући 250. годишњицу Филипа Вишњића, једног од најзначајнијих Вукових пјевача и пјесника, одлучили да

мото наступа Републике Српске на 62. Међународном београдском сајму буде његов стих: "…Те гледајте шта вам књиге кажу". Филип Вишњић је рођен на Мајевици, у селу Горња Трнова, 1767. године, а путовао је и уз гусле пјевао по селима и манастирским саборима у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Скадру.

Поред првог тома Ециклопедије Републике Српске, који је већ предложен за једну од награда на овој значајној смотри културе и умјетности, публика ће имати прилику да првог дана наших промоција, а то је понедјељак, присуствује на нашем штанду представљању нове књиге предсједника Републике Милорада Додика "Побједа Српске", а у сали "Иво Андрић" новог, критичког издања Кочићеве "Суданије" (Народна и универзитетска библиотеке Републике Српске поводом 140. годишњице рођења Петра Кочића) и, у сали "Борислав Пекић", издања Академије наука у умјетности Републике Српске: "Бесједе" предсједника АНУРС академика Рајка Кузмановића; "Библиографија" академика Рајка Петрова Нога; зборник радова са научног скупа "Двадесет пет година Народне скупштине Републике Српске", књигу "Ратне болнице у сарајевско-романијској регији" и часопис "Contemporary Materials". Књига академика Војислава Максимовића "Збогом Аустријо" биће промовисана на нашем штанду.

И други дан наших промоција на штанду почиње Кочићем, књигом Васе Глушца "Петар Кочић, живот и дјело", а у сали "Иво Андрић" у 14 сати (уторак) биће промоција пројекта "Душу нису убили" који обрађује страдање српског цивилног становништва у Босни и Херцеговини у 20. вијеку: филм и књига "Душу ми нису узели" (шездесет свједочења) аутора Мире Лолић Мочевић и историографска монографија "Затирање српског народа у 20. вијеку у Босни и Херцеговини" аутор проф. др Драга Мастиловић. Издавачи су Удружење српско-руски мост и Представништво Републике Српске у Србији. Истог дана, на платоу Лазе Костића, биће промоција издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске: књига "Намјерном силом на Републику Српску" и монографија "Правосудна неистина", издање на српском и енглеском језику, а на штанду дјело "Античка збирка Музеја Републике Српске 2" и књига "Усташка пропаганда 1941-1945" такође у издању Музеја.

Поред издања Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Спомен подручја Доња Градина, биће опет врло занимљивих издања Републичког завода за статистику, издања Радио-телевизије Републике Српске, Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица, посебних издања СКПД "Просвјета" из Билеће, Гацка, Бијељине и Тузле, издања Педагошког факултета из Бијељине (књига академика Љубомира Зуковића и Јелине Ђурковић: "Вукови пјевачи из Босне и Херцеговине"), издања бањалучке "Бесједе", Матичне библиотеке из Источног Сарајева, Задужбине "Петар Кочић", Књижевне заједнице "Васо Пелагић", "Куће поезије" с преводима свјетске савремене књижевности, издања Удружења за очување баштине "Дијак" Прибој (Мајевички) и Центра за културу и информисање Лопаре, као и АЕОН издања дјечије књижевности Јелене Којовић.

Уз нова књижевна дјела и научне књиге и часописе, који ове године, заједно са свим горе поменутим, репрезентују Републику Српску на београдском сајму књига, желим да пажњи наше јавности препоручим издања и пројекте у којима је Представништво Републике Српске или непосредно учествовало (као суиздавач) или их је само помогло. То су, поред горе поменутог пројекта "Душу нису убили", још и књига Миће Станишића "Почетак рата у Босни и Херцеговини", коју смо објавили заједно са београдским издавачем "Свет књиге", збирка "Српске пјеване пјесме у Босни и Херцеговини" Дејана Томића у суиздању са РТС-ом и антологија крајишких ојкача "Пјевај, ори, прозоре отвори", коју је приредио Ненад Грујичић, у издању Бранковог кола и РТС-а.

На крају, Представништво ће, као и сваке године, у суботу у 11 сати на штанду Републике Српске саопштити која је књига из Републике Српске била најтраженија на нашем штанду, те издавачу тог дјела уручити наше традиционално признање Провеља успјеха.



Оставите одговор