Лејла женским послом у Стразбуру

Учешће жена у политичком животу регија односно ентитетa, била је тема о којој је данас говорила министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, на сједници Одбора регија, гдје у својству члана и замјеника шефа БХ. делегације, учествује у раду 33. засједања Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, у Стразбуру.

четвртак, октобар 19, 2017 / 15:26

Она је истакла да Република Српска биљежи значајне промјене у учешћу жена у политици поготово од 2011. године, када је у саставу Владе Српске, први пут било пет жена а 2013. године, на челу Владе, за премијера, долази жена, што до тада никада није забиљежено на подручју БиХ а ни регије.

Подсјетила је и на реизбор премијерке 2014. године те на именовање прве жене предсједнице Вијећа народа Републике Српске.

"Ми смо направили значајан искорак. Али је ипак примјетно да за жене, које су на изборним листама, не гласају жене и то морамо промјенити. Оно што је такође примјетно, чак и овдје у Савјету Европе, јесте да о овим темама говоре само жене. У овој дискусији очигледно мушкарци не учествују иако су овдје, са нама. Док год то не промјенимо, нећемо направити даљи напредак" рекла је Решићева обраћајући се Одбору регија.

Представљањем локалне демократије у Србији, Конгрес локалних и регионалних власти Савјета Европе сутра ће завршити свој рад.



Оставите одговор