Врх естрадњак: Вучић неће код БИА због новинара

Председник Републике Србије Александар Вучић отказао је учешће на данашњој манифестацији поводом обележавања Дана Безбедносно-информативне агенције, јер неколико новинара из различитих редакција није добило одобрење да присуствује свечаности.

среда, октобар 18, 2017 / 09:14

Александар Вучић сматра да право на извештавање и слободу информисања никоме не може да буде ускраћено и захтева од државних органа Србије да слободе и права свих грађана, без обзира на њихову политичку оријентацију, поштују и гарантују, саопштено је из Кабинета председника.

Истакнуто је да представници државних органа не смеју да се понашају бахато и неодговорно попут многих политичких лидера који не дозвољавају улазак другачије мислећих новинара на своје догађаје, или им, пак, ускраћују одговор на постављена питања.

Транспарентност и отвореност у раду морају да буду основни начин деловања и функционисања јавне власти.

Вучић честита свим припадницима БИА на изврсним резултатима које су постигли у очувању безбедности земље, сигурности свих њених грађана, борби против корупције и криминала.

"Честитам вам на преданом раду, огромном труду и енергији, а због сложености прилика у свету и нашем окружењу, очекујем од вас још већу пожртвованост и борбу за интересе грађана Србије и наше отаџбине", наводи се у честитки поводом обележавања Дана БИА.

На пријем поводом Дана БИА нису могли да уђу новинарка КРИК-а Весна Радојевић и новинар Политике Душан Телесковић.

Телесковић је на свом Твитер профилу написао да је обавештен да нема "безбедносних услова" да извештава са свечане академије поводом Дана БИА, те да цени потез Вучића да не оде на тај пријем.

Касније је написао: "Без обзира што ценим поступак Вучића, очекујем објашњење које то ‘безбедносне услове’ не испуњавам, ко је радио процену и када".

И редакција КРИК-а је, у међувремену, затражила од БИА објашњење због чега је њиховој новинарки Весни Радојевић било забрањено да присуствује обележавању Дана БИА.

Та редакција саопштава да су синоћ са званичног мејла послати захтеви за акредитације за две новинарке те редакције, међу којима и за Радојевић.

Друга новинарка КРИК-а Милица Војиновић је, како кажу, ушла на догађај, док је Весни Радојевић саопштено да не може да му присуствује јер не "постоје безбедносни услови".

Тврде да је Радојевић инсистирала да јој објасне шта то значи, а особа задужена за издавање акредитација, која није желела да се представи, ју је позвала да се удаљи, као и да јој је речено да ће добити писмено образложење ове одлуке на мејл, које, кажу, није стигло.

Претходно је Весна Радојевић на Твитеру написала да је "обезбеђење није пустило на пријем јер не постоје безбедносни услови да уђе".



Оставите одговор