Јункер и Тереза би да убрзају разлаз

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и британска премијерка Тереза Меј договорили су се данас да убрзају напоре у наредним мјесецима за постизање споразума о Брегзиту.

уторак, октобар 17, 2017 / 09:28

У саопштењу објављеном послије радне вечере у Бриселу, Јункер и Меј су навели да су размотрили напредак остварен до сада од почетка преговора о изласку Британије из ЕУ, и да су се "договорили да убрзају напоре у мјесецима који долазе", преноси агенција Франс прес.

Како се наводи у саопштењу, они су разговарали о заједничком интересу у очувању иранског нуклеарног споразума и раду на јачању безбједности грађана Европе посебно у борби против тероризма.Они су се такође припремили за састанак Европског савјета који треба да се одржи касније ове недјеље.

Радна вечера је одржана у конструктивној и прјатељској атмосфери. Британска премијерка Тереза Меј стигла је јуче поподне на изненадне састанке с вишим званичницима Европске уније у нади да ће обновити застале преговоре око изласка Велике Британије из Европске уније.

Неочкеивани састанак Терезе Меј с Јункером и главним преговарачем ЕУ Мишелом Барнијеом услиједио је послије Барнијеовог упозорења прошле недјеље да је посљедња рунда разговора завршила у "узнемирајућем застоју" у вези с британским финансијским обавезама према Унији.

ЕУ тражи напредак о такозваним питањима развода – финансијском рјешењу, правима грађана и статусу границе између Ирске и Сјеверне Ирске – прије него што се крене даље на питање будуће трговине и безбједносних аранжмана.

Очекује се да лидери осталих 27 чланица ове недјеље одлуче да није било довољно напретка да би преговори ушли у сљедећу фазу.



Оставите одговор