Низоземска намјерава забранити возила на фосилна горива

Холандска влада планира да забрани продају нових аутомобила са бензинским и дизел моторима од 2030. како би смањила емисију угљен-диоксида у тој земљи.

уторак, октобар 17, 2017 / 08:52

Власти у Холандији желе да 2030. постигну да се ЦО2 емисија смањи за 49% у поређењу са нивоом из 1990. године и вјерују да ће забрана продаје аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем допринијети да се тај циљ реализује.

Холанђани нијесу усамљени у својој намјери, с обзиром да се и неке друге земље крећу у истом правцу. Међу њима су Француска и Велика Британија које планирају да забране нове бензинце и дизелаше до 2040.

Забрана продаје аутомобила који за погон користе моторе са унутрашњим сагоријевањем само је једна од мјера за смањење емисије угљен-диоксида. Друга важна одлука власти јесте постепено затварање свих термоелектрана у овој држави до 2030. године.

Како се Холанђани у великој мјери ослањају на аутомобиле као превозно средство, у наредним годинама електрична возила требало би да постепено замијене она опремљена бензинским и дизел моторима.

Тренутно, проценат електричних аутомобила на холандским путевима није велики и износи свега 6,4% укупног возног парка.

Ипак, у 2016. забиљежен је раст продаје возила на струју од 47% у односу на претходну годину, што показује да је све више возача заинтересовано за ову врсту аутомобила, прије свега захваљујући стимулативним мјерама државе.



Оставите одговор