Ако користите паре из иностранства, даће вам и Министарство културе

Ако не користите, напримјер не свиђате се Бритиш каунсилу или Фонду за отворено друштво, онда ништа?!

понедељак, октобар 16, 2017 / 19:59

Овим чином Министарство просвјете и културе показује да су случајеви понижавања као са Грејсоном Перијем, заправо званична државна политика. Страни фондови одређују правац и облик и домаће културе, те, што је најбитније, у овом случају и условљавају финансирање пројеката из културе. Оваква културна политика постоји још из времена Ирене Солдат, као замјенице министра, односно најмање од времена када је функцију министра обављао Антон Касиповић.

На конкурсу ево само што не пише за кога је намјештен. А то ћемо видјети по резултатима истог.

Ово је сваком нормалном за самоубиство. Или барем оставку. Ауди Данета Малешевића, око којег се дизала исфорсирана прашина, у случају оваквих грубих огрешења о културну самосталност и здраворазумску бригу о сопственој култури, дође пресмијешан повод.

Први пасус саоштења, које даље не коментаришемо, изузев масним словима издвојених дијелова, кључан је за разумијевање корумпираности, неприлагођености и сервилности наше јавне управе, која на своје плате троши половину буџета.

Црно, да не може црње

Конкурс је намијењен за суфинансирање пројеката међународне сарадње – подршка организацијама, удружењима и установама културе којe користе средства иностраних фондова и децентрализације у култури.

Пројекти међународне сарадње треба да имају обезбијеђено најмање 15.000 КМ из иностраних фондова, да уз пријаву на конкурс имају приложен уговор, односно гаранцију о одобреним финансијским средствима из иностраног фонда и да њихова реализација, са припремом, траје најмање три мјесеца.

Пројекти децентрализације у култури треба да промовишу умјетничке и културне садржаје високог квалитета домаће продукције, да планираним буџетом за реализацију пројекта имају предвиђене и друге изворе финансирања, да доставе доказ о сарадњи са установом културе из јединице локалне самоуправе у којој се програм реализује, да садрже различите форме културног израза из различитих области културе и умјетности са додатном компонентом едукативног карактера (предавање, радионице или округли сто на тему изведеног садржаја, упознавање са елементима извођачке умјетности), као и да се пројекат изводи најмање три мјесеца.

Потребно је и да се пројектне активности реализују у најмање три јединице локалне самоуправе од наведених а то су: Билећа, Брод, Вишеград, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Нови Град, Соколац, Србац, Станари, Фоча, Челинац, Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац, Шипово, Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Једна организација може конкурисати само са једним пројектом, а право учешћа у расподјели средстава имају организације, удружења грађана и установе за обављање културне дјелатности регистроване на територији Републике Српске. Установе културе чији је оснивач Република не могу учествовати у расподјели средстава.

Јавни конкурс за суфинансирање пројеката из области културе за расподјелу дијела прихода од игара на срећу доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) – на страници Министарства просвјете и културе и на порталу за културу Републике Српске (www.ekulturars.com ).



Оставите одговор