Бразилски предсједник Темер омета правду и истрагу

Бразилски предсједник Мишел Темер оптужен је за ометање правде и вођење криминалне организације, а поред њега оптужено је још осморо људи, међу којима двоје чланова његовог кабинета и шесторо бизнисмена и политичара који су већ у затвору.

уторак, септембар 19, 2017 / 14:37

Државни тужилац Родриго Жанот оптужио је у петак Темерову Партију бразилског демократског покрета да је примила око 190 милиона долара мита како би трговала утицајем.

"Темер је дао потребну стабилност и сигурност криминалном апарату, појављујући се истовремено као лидер и оснивач организације”, навео је Жанот у оптужници пред врховним судом Бразила.

У писаној изјави, Темер је навео да су оптужбе апсурдне и да државни тужилац наставља "своју неодговорну политику да би прикрио своје пропусте”, а његова партија такодје је одбацила изнијете оптужбе.

Као актуелни предсједник, Темер ће бити процесуиран само ако двије трећине Доњег дома бразилског парламента гласа да он буде смијењен са функције. Када је Темер оптужен у августу, парламент је "кочио” судски процес.

Исти тужилац у сриједу је саопштио да је бразилска влада годинама вођена као картел, још од времена администрације председника Луиса Ињасиа Луле де Силва, од када се новцем поткупљује политички утицај.

Темер је иначе дошао на мјесто предсједника након опозива Дилме Русеф, који је изгласала скупштина, због њеног наводног кршења буџетских прописа и малверзација. Темер је као потпредсједник преузео дужност.



Оставите одговор