Фијат и БМВ удружено праве аутономна возила

Италијанско-амерички произвођач аутомобила Фијат крајслер објавио је да се придружио групи произвођача предвођеној БМВ-ом у развоју потпуно аутономних возила

субота, август 19, 2017 / 12:10

Њемачки произвођач луксузних аутомобила БМВ је у прошлој години почео да ради на том пројекту у сарадњи са америчким произвођачем чипова за рачунаре Интелом и израелском технолошком компанијом Мобилеј. Група циља да произведе прве потпуно аутономне аутомобиле најкасније 2021. године.

Њемачки добављач аутомобилских дијелова Континентал и британски Делфи такође су се прикључили том пројекту.

"Како би се унаприједила технологија аутономне вожње, од кључне је важности да се створи партнерство између произвођача аутомобила, технологије и добављача", навео је у извјештају извршни директор Фијата Серђо Маркионе.

Фијат је саопштио да ће му удруживање с партнерима омогућити уштеде, истичући као свој допринос инжењерску стручност, обим продаје и снажну присутност у Сјеверној Америци.

Група на челу с БМВ-ом планира да до краја године на путеве пусти 40 тестних аутономних возила.

Традиционални произвођачи аутомобила настоје се укључити у трку коју су покренуле компаније попут Гугла, Убера и Тесле са циљем развоја аутономних возила погодних и за градске гужве и непредвидиво урбано окружење.

Фијат, власник брендова Џип, Алфа Ромео и Масерати, сарађивао је и с Гугловим Вајамом, који је у децембру прошле године тестној флоти додао 100 аутономних мини-комбија Крајслер Пацифика.

Њемачки произвођач луксузних аутомобила Дајмлер и добављач ауто дијелова Бош објавили су ове године да сарађују на развоју потпуно аутономних аутомобила без возача у следећих неколико година.



Оставите одговор