Најбогатији Африканац најављује фунансијски поход на САД и Европу

Најбогатији човјек у Африци Алико Данготе планира да уложи између 20 и 50 милијарди долара у САД и Европу до 2025. године

субота, август 19, 2017 / 12:01

Он планира да уложи у различите индустрије, укључујући обновљиве изворе енергије и петрохемију.

Овај 60-годишњи нигеријски тајкун у индустрији цемента намјерава да уђе са првим улагањима на ове просторе 2020. године, након што заврши пољопривредне пројекте у вриједности пет милијарди долара и рафинерију нафте вриједну 11 милијарди долара у својој домовини, рекао је он у интервјуу за "Блумберг маркетс магазин".

"Почев од 2020. године, 60 одсто наших будућих инвестиција ће бити ван Африке, тако да успоставимо равнотежу", рекао је Данготе, чије се богатство процјењује на 11,6 милијарди долара према "Блумберговом" индексу милијардера.

Главне инвестиције Данготе групе биће у САД и Европи, каже он. "Мислим да су обновљиви извори енергије пут за напредовање и будућност. Разматрамо такође и петрохемију, али можемо да инвестирамо и у друге компаније", додао је.

Данготе је у последњих пет година убрзано проширио пословање, како географски, тако и у нове индустрије. Компанија Данготе Цемент, која чини скоро 80 одсто његовог богатства, послује у девет афричких земаља поред Нигерије.

Он је 2015. године почео изградњу рафинерије капацитета 650.000 барела дневно близу Лагоса, нигеријског главног трговачког центра, а такође са америчким приватним акционарским компанијама Карллајл групом и Блекстоун групом гради гасовод који се протеже од нигеријског нафтног региона до Лагоса.

Данготе је у јулу изјавио да ће у наредне три године инвестирати 4,6 милијарди долара у производњу шећера, пиринча и млијека и млијечних производа.

Акције Данготе Цемента су ослабиле јуче за 4,9 одсто на 214 наира у Лагосу, смањивши укупан раст у овој години од 23 одсто.



Оставите одговор