Државни прогон опозиције у парламенту Црне Горе се наставља

Гласовима 42 посланика усвојен је захтјев подгоричког Основног тужилаштва за скидање имунитета посланицима ДФ-а Милану Кнежевићу, Марини Јочић, Милутину Ђукановићу и Бранку Радуловићу.

четвртак, јул 27, 2017 / 08:36

Сједница Скупштине накратко је, око 20.30 сати, прекинута због инцидента након излагања посланика ДФ-а Јована Вучуровића. Реаговало је и скупштинско обезбјеђење, па су се страсти стишале, а расправа је настављена.

Расправа о укидању имунитета четворо посланика ДФ-а због кривичног дјела насилничко понашање, завршена је. Посланици ДФ-а и Александар Дамјановић одмах су напустили скупштинску салу да не би присуствовали гласању.

Данас је Црна Гора лаж, морам да констатујем са великим болом, и она нема ни један од оних 12 атрибута које мора да има да би била демократска држава, казао је посланик Бранко Радуловић.

"Живим и борићу се да умрем у слободној Црној Гори", рекао је он.

ДФ је, каже Радуловић, мета прогона зато "што смо ми истински родољуби" и што желимо слободну Црну Гору.

И Радуловић је, након Кнежевића и Јочић који су то раније саопштили, казао да се одриче имунитета.

Радуловић: Одричем се имунитета

Ми не желимо само да срушимо режим Мила Ђукановића, ми желимо да срушимо тековине режима Мила Ђукановића, казао је, у наставку расправе, Славен Радуновић.

"Демократски фронт само води бригу и интересују га само интереси грађана Црне Горе. Зато и желимо да срушимо тековине владавине Мила Ђукановића. Оне, наравно, негативне. Има, свакако и позитивних ствари, морало их је бити за 30 година њихове власти. Нећемо рушити пут или мост, него оно што не ваља. Прије свега институције система. ДФ је због тога проблем", рекао је Радуновић.

Настављајући сједницу, предсједник Скупштине Иван Брајовић рекао је да и поред покушаја, сједница неће бити прекинута.

"Прекините да добацујете, јавите се за ријеч. Немојте да се залијећете јер немате могућност да правите ексцес, нећете успјети", казао је Брајовић.

Андрија Мандић је одговорио да нико нема намјеру да прекине засједање јер је, како је казао, интерес ДФ-а да грађани чују шта они имају да кажу.

Излагање ДФ-овог Јована Вучуровића изазвало је вербалне реакције и посланичких клупа ДПС-а. Већи број посланика устао је из клупа, а сједница је кратко прекинута због могућег новог ексцеса у Скупштини.

Инцидент је кренуо након што је Вучуровић неколико пута посланике ДПС-а назвао слугама, на шта му је посланик ДПС-а Андрија Николић му је добацивао са мјеста, а из клупа ДФ-а стигао одговор да је Николић олош. На то је Николић кренуо из посланичке клупе, настала је гужва коју су "рашчистили" припадници обезбјеђења и поједини посланици. Након неколико минута паузе, сједница је настављена.

Медојевић: Тужићу сваког ко ми је скинуо имунитет

Посланик Небојша Медојевић казао је да ДФ данас брани Црну Гору, уставни поредак и владавину права.

"Посланике опозиције хапси власт која нестаје”, тврди Медојевић.

Он је казао да су посланици ДФ-а почели да вријеђају колеге из власти тек када су они почели да их нападају и хапсе.

"Лично ћу сваког од вас да тужим што сте ми скунули имунитет”, поручио је Медојевић, додајући да би опозиција данас подржала ДФ да је има.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић вјерује да политички сукоби не треба да завршавају у судници. Додао је да ће подржати препоруку Административног одбора за скидање имунитета четворо посланика ДФ-а.

Посланик ЛП-а Андрија Поповић казао је да је специјални тужилац Миливоје Катнић показао да нема недодирљивих, а Предраг Булатовић поручује да овим неће бити завршено скидање имунитета члановима ДФ-а.

"Машта Миливоја Катнића ради и биће нових, измишљених случајева," казао је Булатовић.

Марина Јочић је саопштила да се одриче имунитета.

Велика ми је част да ми суде судови у Црној Гори и то ће бити најсвјетлија страница у мојој биографији", казала је Јочић.

Кнежевић: Предмет сам ваших фрустрација и свакодневних опсесија

Милан Кнежевић је рекао да је он постао посланик са највећим бројем скинутих имунитета.

"Потреба ДПС-а да нам толико пута скида имунитете показује слабости те партије. Предмет сам ваших фрустрација и свакодневних опсесија и могу да вам кажем да сте заслужили све што сам вам рекао и уопште се не кајем. И то није ништа како ћу тек да вас називам. Овакву хрпу пријава која је упућена мени, Андрији Мандићу и Небојши Медојевићу немају ни чланови Кавачког ни Шкаљарског клана. Ја вам сам дајем имунитет", рекао је Кнежевић.

Начин на који је ова тачка уврштена у дневни ред представља кршење пословника, рекао је ДФ-ов Предраг Булатовић.

"Ми ћемо учествовати у расправи али је ово правно и политичко насиље. Ми ћемо се зато обратити Уставном суду а након тога и Стразбуру. Могли сте елегантније, у складу са процедуром да закажете ову тачку", казао је Булатовић.

Вулетић: Омогућавамо институцијама да утврде заслужују ли посланици ДФ-а санкције Вулетић: Омогућавамо институцијама да утврде заслужују ли посланици ДФ-а санкције

На почетку расправе Милорад Вулетић из ДПС-а казао је да је вријеме да се поштује култура дома.

"Свима су нам пуна уста владавине права, а онда се крше прописи и не поштују институције", казао је Вулетић.

Административни одбор једногласно је у уторак подржао захтјев Основног државног тужилаштва за укидање имунитета посланицима ДФ-а.

Четворо посланика ДФ-а сумњиче се за насилничко понашање у холу Скупштине Црне Горе у фебруару.



Оставите одговор