Сенат одбацио план о укидању Обаминог здравственог закона

Амерички Сенат одбацио је план о укидању закона о здравственом осигурању усвојеном за вријеме мандата бившег предсједника Барака Обаме и замјени тог закона другим, на којем су републиканци у Сенату мјесецима радили.

среда, јул 26, 2017 / 11:20

Сенат је претходно изгласао почетак формалне дебате о закону о здравству, али план о новом закону није добио 60 гласова колико је потребно за његово усвајање, јер су 43 чланова Сената гласала за, док је 57 њих – међу којима деветоро републиканаца – гласало против нове мјере, преноси данас Ројтерс.

То је било прво у низу очекиваних гласања ове седмице о укидању или замјени елемената закона о здравству са Обаминим потписом, напомиње британска агенција.

План о новом закону предвиђао је дубоке резове у програму "Медикејд” – програму здравственог осигурања за сиромашне, као и смањење субвенција које подразумијева такозвани Обамакер за људе са нижим примањима.

Када би Обамакер био укинут и замијењен другим законом, милиони Американаца могли би да изгубе осигурање, објашњава Глас Америке.



Оставите одговор